vestnik

OŠ Kapela gostila Unesco srečanje

Vestnik.si, 30. 9. 2022
OŠ Kapela
Srečanje je potekalo na OŠ Kapela.
Aktualno

Osnovna šola Kapela je gostila dvodnevno strokovno srečanje Unesco pridruženih šol in vzgojnih zavodov iz desetih slovenskih regij. Obiskali so jih predstavniki slovenske nacionalne mreže Unesco ASPnet in Urada za Unesco, ravnatelji, vodje središč, koordinatorji in predavatelji iz različnih slovenskih krajev.

Kot so povedali na šoli, so gostili okoli 140 udeležencev. V novi telovadnici so učenci mladinskega pevskega zbora zapeli Unesco himno, učenki dramskega krožka pa sta prikazali skeč v domačem narečju. Ravnateljica Andreja Strmšek in vodja središča ASPnet za Pomurje Tatjana Perša Habuš sta udeležence pozdravili. "Vse šole našega središča smo sodelovale pri snemanju skupnega predstavitvenega videa in pripravi daril dobrodošlice z izdelki učencev in promocijskim materialom za vse udeležence. S tem smo ponovno dokazali, da skupaj zmoremo bolje in več. Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter njihove mentorice so se izkazali s pripravljeno pogostitvijo v času odmora. Gostje iz vseh slovenskih regij so bili izjemno navdušeni nad lokalno kulinariko in gostoljubnostjo," je dejala vodja središča. 

Središče Unesco ASPnet za Pomurje vključuje 15 šol, to so SŠGT Radenci, SZŠ Murska Sobota, OŠ Kapela, OŠ in vrtec Apače, OŠ Bakovci, OŠ Fokovci, DOŠ I Lendava, DOŠ II Lendava, OŠ Antona Trstenjaka Negova, OŠ Odranci, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Turnišče, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, OŠ Kobilje in OŠ Cvetka Golarja Ljutomer. V letošnjem šolskem letu se  pridružujeta še OŠ Miška Kranjca Velika Polana in OŠ Bogojina.

V strokovnem delu srečanja so sodelovali nacionalni koordinator Unesco pridruženih šol Slovenije Jože Bogataj, Barbara Urbanija iz Urada za Unesco, Milena Antonić, Mateja Kavčič in Špela Karo iz Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, Betina Litrop, predstavnica Biosfernega območja Mura, Boštjan Jerman in Urška Pliberšek iz Unesco Mladinske platforme, Nina Jelen, učiteljica na OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja ob Savi, Sabina Mešič iz Fakulteta za medije, Sonja Merljak Zdovc, Mateja Feltrin-Novljan iz OŠ Cvetka Golarja, in Anže Nunar. 

Ob tem so se udeleženci srečanja še družili ob lokalni kulinariki in ob glasbenem nastopu družine Koren, nekateri so obiskali še grad v Negovi. "Na OŠ Kapela smo ponosni, da smo se skupaj s šolami našega središča izkazali kot uspešni gostitelji in organizatorji srečanja, saj smo prejeli veliko pohval udeležencev in predavateljev, ki so povedali, da se bodo v naše kraje z veseljem še vračali," je sklenila Tatjana Perša Habuš. 

Mednarodna mreža UNESCO ASPnet je bila ustanovljena leta 1953 v Parizu in povezuje vzgojno-izobraževalne institucije v 182 državah sveta. Delo vrtcev in šol temelji na štirih Delorsovih stebrih izobraževanja za 21. stoletje, ki omogočajo otrokom optimalen razvoj ter se še posebej posvečajo globalnemu državljanstvu in ciljem trajnostnega razvoja: učiti se vedeti, učiti se delati, učiti se biti, učiti se živeti skupaj.

oš-kapela strokovno-srečanje unesco-šole