vestnik

Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici gostila avstrijske učence v okviru Erasmus dnevov

Vestnik.si, 18. 10. 2023
Anita Zelenko
Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici je gostila učence iz Avstrije.
Aktualno

Gostili so učence iz avstrijske šole Musikmittelschule Eibiswald.

Na Osnovni šoli Sveti Jurij ob Ščavnici so obeležili Erasmus dneve 2023 na prav poseben način, na šoli so namreč gostili skupino učencev iz avstrijske šole Musikmittelschule Eibiswald. Občina Eibiswald, po slovensko Ivnik, leži blizu meje s Slovenijo, veliko učencev pa je tokrat prvič obiskalo našo državo. Učence, od teh sta bila dva s posebnimi potrebami, sta spremljali njihova razredničarka in spremljevalka učenca s posebnimi potrebami.

Jurijski učenci so avstrijsko šolo obiskali že februarja, čas do ponovnega snidenja pa so prebrodili z eTwinning projektom, v nemškem jeziku Brieffreunde, kjer so si s pomočjo orodja Padlet vsak drugi mesec izmenjevali določene teme. Tako so medsebojno izvedeli marsikaj o hišnih ljubljenčkih, načrtih za poletne počitnice in deljenih mnenjih učencev o ponovnem začetku pouka v septembru.

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici, gostovanje, avstrija, učenci, erasmus
Anita Zelenko
Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici je gostila učence iz Avstrije.

Za goste iz Avstrije so pripravili dobrodošlico v obliki krajšega kulturnega programa, v katerem so med drugim predstavili tudi učenci 2. a in b razreda z nemško pozdravno pesmijo Guten Tag, sagen alle Kinder, goste pa je v nemškem jeziku nagovorila tudi pomočnica ravnatelja Anita Zelenko. Po kratkem kulturnem programu so se udeležili hospitacije dveh učnih ur nemščine, najprej v prvi triadi, zatem še v tretji. Poudarek obeh učnih ur je bil na učenju nemščine v kombinaciji z gibanjem, gostje pa so tako dobili vpogled, kako se poučuje nemščina v šoli. 

Po ogledu šole so se odpravili na Staro Goro, kjer sta jih sprejela domačina Boris Kovačič in Edo Sedmak in jim razkazala znamenitosti Stare Gore. "Najprej smo si ogledali mlin na veter, ki je spomenik preproste vaške kulturne dediščine v tem koncu Slovenije. Avstrijske učence je najbolj navdušila pomična streha, ki so jo pomikali posebej za nas. Nato smo se podali v prostore nekdanje šole, kjer se nahaja etnološki muzej, v katerem je razstavljeno kmečko in obrtniško orodje, ki so ga pri delu uporabljali naši predniki. Nazadnje smo si ogledali mogočno cerkev Svetega duha iz leta 1697, ki je vsekakor vredna pozornosti, saj se ponaša s pozlačenimi oltarji ter drugimi najstarejšimi orglami v Sloveniji," pripoveduje Tanja Lovrec. 

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici, gostovanje, avstrija, učenci, erasmus
Anita Zelenko
Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici je gostila učence iz Avstrije.

Drugi dan gostovanja so namenili podjetništvu, in sicer so se peš podali do Oljarne Kocbek in Strojništva Holc na Stari Gori, nato pa še do Prašičerejske kmetije Lančič v Žihlavi. Ob povratku v šolo je sledil še postanek ob zbirnem centru odpadkov v Biserjanah, popoldne pa so gostje obiskali še Expano v Murski Soboti.

Tretji dan je bil namenjen športu, preizkusili so se v orientaciji, učenci iz avstrijske šole pa so imeli tako še dodatno možnost spoznati naše kraje. Po športnem dnevu jih je sprejel župan Andrej Vrzel in jim predstavil občino, še posebej se je dotaknil teme o ravnanju z odpadki v občini. Popoldne so gostje obiskali Dvorec Rakičan, kjer so se preizkusili v ježi konjev, hkrati pa so se imeli možnost spoznati s skupinami tujih učencev, ki so bili takrat na srečanju v dvorcu.

orinetacija
Tanja Lovrec
Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici je gostila učence iz Avstrije.

Zadnji dan so izkoristili za ogled najstarejšega mesta, na poti do Ptuja pa so se ustavili še v Sakušaku, kjer so si ogledali Puhov muzej. Ogledali so si še Ptujski grad in mesto, nato pa se podali nazaj v šolo, kjer so se posladkali s torto. 

"Bilo je prelepo, vreme nam je bilo naklonjeno, rodila so se nova prijateljstva, za katera upamo, da bodo trajala čim dlje. Tako je bil namen Erasmus dnevov 2023 na naši šoli realiziran. Namen teh dnevov je namreč z različnimi aktivnostmi doseči čim večje število ljudi, širiti pozitivne učinke programa Erasmus+ in ozavestiti pomen mednarodne mobilnosti, mednarodnega sodelovanja ter širjenja znanja, s katerim izboljšujemo kakovost izobraževanja. Tematike, ki jih Erasmus dnevi še posebej izpostavljajo v letu 2023, so vključevanje, raznolikost, digitalna transformacija, okoljevarstvo, boj proti podnebnim spremembam in participacija v družbi. Večino navedenega smo v okviru našega srečanja več kot dosegli," je še zapisala Lovrečeva. 

oš-sveti-jurij-ob-ščavnici erasmus avstrija gostovanje