vestnik

Ob visokih temperaturah ne pozabite na živali

Vestnik.si, 20. 8. 2023
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vročina ne prizanaša niti našim živalskim prijateljem, zato je pomembno, da znamo ustrezno poskrbeti za njih v vročini.

Na Društvu za zaščito živali Pomurja tako opozarjajo, da moramo živalim, ki bivajo zunaj, zagotoviti celodnevno senco, ki jih ščiti pred direktno izpostavljenostjo soncu. Drevesa, grmovje in drugo rastlinje so odlični viri sence, saj ne le zagotavljajo zaščito pred soncem, ampak tudi ohladijo in osvežijo zrak. Če živalim ne moremo zagotoviti naravne sence, je priporočljivo urediti nadstrešek, ki jih bo varoval pred neposrednim sončnim sevanjem. 

Pomembno je upoštevati, da se sonce čez dan premika, zato je treba poskrbeti, da bo senčno mesto na voljo ves dan.

Vročina lahko povzroči težave tudi hlevskim živalim, zato je ključno zagotoviti svež zrak v njihovem bivalnem prostoru. Redno zračenje preprečuje prekomerno povišanje temperature zraka in izboljšuje kakovost zraka, kar pozitivno vpliva na dobro počutje živali.

Seveda pa je najboljše, če so lahko živali v poletnih mesecih z nami v hiši, kjer se lahko enako kot mi hladijo.

vročina, pes
Pixabay
Fotografija je simbolična.

V vročih dneh je ključnega pomena, da živalim zagotovimo zadostno količino sveže vode. Dehidracija je ena največjih nevarnosti, s katero se živali srečujejo v vročini, zato je pomembno, da večkrat na dan preverimo, ali imajo živali vedno na voljo dovolj sveže vode. Še posebej živali, ki se prehranjujejo s suho briketirano hrano, potrebujejo večjo količino vode, saj prebava teh vrst hrane zahteva dodatno hidracijo. Ne smemo pozabiti tudi na druge živali, kot so ptice in ježki, ki v sušnih obdobjih težko najdejo dovolj vode v naravi. Nastavimo jim plitve posode z vodo, da se ne utopijo.

Prekomerna telesna aktivnost v vročini lahko pri živalih povzroči vročinski udar, kar pa lahko vodi celo v smrt.

Priporočljivo je, da omejimo fizične aktivnosti živali na jutranje in večerne ure, ko so temperature nižje. Za pse je priporočljivo, da jih peljemo na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je zrak hladnejši. Pri tem je treba paziti tudi na temperaturo asfalta, po katerem hodijo. Preverimo, ali je asfalt prevroč za sprehode, tako da roko ali boso nogo položimo na asfalt in počakamo 30 sekund. Če je asfalt preveč vroč za nas, bo prav tako preveč vroč za pasje blazinice. Tako boste preprečili opekline in vnetja na pasjih blazinicah. Dobrodošlo je tudi hlajenje z vodo. Nekatere živali uživajo v plavanju, zato je kopanje v vodi odličen način za ohladitev, ostale živali pa lahko ohladimo s polivanjem vode. Pri tem začnemo z močenjem šapk in nato nadaljujemo navzgor. Slano vodo po kopanju speremo s sladko vodo.

vročina, pes
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Eden najpogostejših vzrokov za toplotni udar in smrt živali v poletnih mesecih je puščanje živali v vročem avtomobilu. Čeprav so okna avtomobila odprta, se temperatura v notranjosti avtomobila zelo hitro dvigne in postane nevarno visoka. Zato je priporočljivo, da se izogibamo prevozu živali v vročini ali pa jih prevažamo le v hladnejših delih dneva. Če opazite zaprto žival v avtu, ki kaže znake vročinskega udara, takoj pokličite policijo na telefonsko številko 113.

Poznavanje znakov toplotnega udara je ključno za pravočasno ukrepanje in reševanje živali. Med znaki vročinskega udara pri živalih so sopenje, slinjenje, pospešeno dihanje, krči in nezavest. Če opazite katerega od teh znakov pri svoji živali, jo takoj premaknite v senco in v dobro prezračen prostor. Nato začnite po telesu postopoma hladiti žival s pomočjo mlačne vode. Ključno je poklicati tudi veterinarsko pomoč, da žival dobi ustrezno oskrbo. Ogrožene so predvsem živali s kratkimi gobčki in tiste, ki imajo težave s srcem in ožiljem.

8016bb9da9fe64434d920bd8d34f831b
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Morske živali

Poletje je čas, ko mnogi uživamo v obisku plaž in opazovanju morskih živali. Vendar pa se moramo zavedati, da male morske živali, kot so rakci, morski ježki, školjke in morske zvezde, potrebujejo slano vodo za preživetje. Ne nosimo jih na obalo, saj na žgočem soncu ne bodo preživele, ampak jih občudujemo v njihovem naravnem habitatu, v morju. 

Za zagotavljanje dobrega počutja in varnosti naših živalskih prijateljev v vročini je ključno, da jim nudimo senco, zadostno količino sveže vode, omejimo fizične aktivnosti na hladnejše ure, ne puščamo jih v avtomobilih ter znamo prepoznati znake toplotnega udara in pravilno ukrepati. S skrbjo in pozornostjo lahko poskrbimo, da bo poletje prijetno tudi za naše živalske sopotnike.

živali vročina oskrba-živali društvo-za-zaščito-živali-pomurje