vestnik

Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer zaznamovala 130 let delovanja

Vestnik.si, 19. 12. 2023
OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
Praznovali so 130 let delovanja.
Aktualno

Obletnico so proslavili s kulturno prireditvijo.

Letošnje leto je jubilejno za Osnovno šolo Ivana Cankarja Ljutomer, saj zaznamujejo 130. obletnico delovanja vzgojno-izobraževanega zavoda. Leta 1888 so iskali primerno zemljišče za izgradnjo nove šole, najprimernejše pa je bilo zemljišče, ki se je dvigalo nad trgom Ljutomera in je imelo izredno lep razgled na Mursko polje. Priprave za gradnjo so stekle, 12. novembra 1893 pa je potekala otvoritev nove šole, ki se je imenovala šola Franc Jožef.

 Od leta 1946 šola nosi ime po največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju. Prizidek k stari šoli so zgradili leta 1973, telovadnico ob šoli pa leta 1991. Šola je bila deležna temeljite prenove leta 2003. 

oš-ivana-cankarja-ljutomer, 130-let
OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
Praznovali so 130 let delovanja.

Obletnico so proslavili s kulturno prireditvijo v šolski telovadnici, prireditev je nosila naslov Spomini preteklosti v odsevih sedanjosti in sanjah prihodnosti. Tematsko so jo razdelili na preteklost, sedanjost in prihodnost. 

Slavnostni govorniki so bili županja Občine Ljutomer Olga Karba, ravnatelj OŠ Ivana Cankarja Ljutomer Jan Filipič in predstojnica Zavoda za šolstvo OE Murska Sobota Darja Farič Klemenčič. Prireditev je povezoval Andrej Mernik, nastopili pa so učenci. 

oš-ivana-cankarja-ljutomer, 130-let
OŠ Ivana Cankarja Ljutomer
Praznovali so 130 let delovanja.

Gostje prireditve so v spomin dobili razglednico šole, po končani prireditvi pa so se lahko še sprehodili po praznično okrašeni šoli. Za praznično okrasitev ob rojstnem dnevu so poskrbeli učenci in učitelji šole. 

oš-ivana-cankarja-ljutomer 130-let obletnica