vestnik

Osnovna šola Odranci dobila novo ravnateljico. Občina prednost pred financiranjem dopolnilnih dejavnosti dala obnovi strehe telovadnice

M. H., 23. 8. 2024
Majda Horvat
V drugi polovici avgusta bodo začeli obnovo strehe na šolski telovadnici.
Aktualno

Na razpis za prosto delovno mesto prispeli dve prijavi.

Osnovna šola Odranci, ki jo obiskuje 156 učencev, je tako kot vsako leto zaprosila občino za finančna sredstva za potrebe dopolnilnih dejavnosti v višini 10.200 evrov za stroške tekmovanj iz znanja in športa, sodelovanja pevskih zborov na revijah, za dejavnost folklore, srečanja v okviru projekta UNESCO, izvedbo novoletne predstave in predavanja za starše ter obdarovanje šolskih otrok. A ji je občina odobrila 2200 evrov za dopolnilne dejavnosti, za prevoz v šolo v naravi 2100 evrov in za jelkovanje 500 evrov. To razkriva finančni in kadrovski načrt osnovne šole in vrtca, ki ga je obravnaval občinski svet na avgustovski seji.

»Glede na izjemno nizek znesek odobrenih sredstev bomo prisiljeni v zavodu izvajati program, prilagojen dodeljenim finančnim sredstvom,« je navedeno v omenjenem poročilu, ki ga je pripravila ravnateljica šole Ksenija Pahor, ki je petletni mandat nastopila septembra 2019 po vročem postopku zamenjave takratnega ravnatelja Andreja Kocipra. Pahorjevo bo 1. septembra zamenjala Janja Babič, ena od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis za prosto mesto ravnatelja, ki ji je občinski svet dal pozitivno mnenje k imenovanju.



Šola je tudi zaprosila ustanoviteljico, da ji za nujne naložbe za potrebe vrtca nameni sredstva v višini 33.500 evrov in za šolo v višini 111.750 evrov, od tega 62 tisoč evrov za preplastitev asfaltnega igrišča pri šoli. Odobreno ji je bilo za potrebe šole 1300 evrov in za tekoče vzdrževanje toplotne črpalke v vrtcu 2000 evrov. »Za nemoteno in varno delovanje vzgojno-izobraževalnega programa bi bilo nujno pridobiti vsaj sredstva za sanacijo asfalta, zamenjavo plošč na terasi in senčil nad peskovnikom,« v poročilu navaja vodstvo šole.

barbara-ferenčak, ferenčak, odranci, županja, lokalne-volitve-2022
Jure Kljajić
Barbara Ferenčak, nova županja občine Odranci.

Županja Barbara Ferenčak kot razlog za zmanjšanje sredstev za dopolnilne dejavnosti in navedene nujno potrebne naložbe pojasni, da so bile investicije v osnovno šolo in vrtec sprejete v veljavnem proračunu, v katerem so opredelili večjo naložbo, zamenjavo strehe na telovadnici šole, v vrednosti približno 100 tisoč evrov. »Prav tako sproti in redno mesečno plačujemo vse materialne in druge stroške omenjenemu zavodu,« je še navedla Ferenčakova.

Streho šolske telovadnice s kritino iz leta 1984 so delno obnovili leta 2003, v zadnjem času pa večkrat prihaja do vdora vode v stavbo, zato je zamenjava nujna, je pojasnjeno v proračunu. Streha naj bi bila v enem delu poškodovana tudi ob neurju avgusta lani, padavinska voda pa je dvignila parket v telovadnici. Občina je investicijo, ki jo bodo začeli izvajati v drugi polovici avgusta, prijavila na razpis Fundacije za šport za sofinanciranje gradnje športnih objektov in površin za šport v naravi v letu 2024, za katerega rezultati še niso objavljeni. Občina se je za izvedbo naložbe odločila ne glede na to, ali bo uspela s prijavo na omenjeni razpis.

občina-odranci osnovna-šola-odranci finance