vestnik

(OŠ Odranci) Kuharji v karanteni oziroma samoizolaciji, šolska kosila pripravlja lokalni gostinec

D. N., 23. 11. 2021
Marina Vrbnjak
Osnovna šola Odranci
Aktualno

Na Osnovni šoli Odranci imajo zaposlene tri kuharje, ki pripravljajo malice in kosila za otroke v vrtcu in učence v šoli. Ta teden so ostali brez vseh treh, saj je ena kuharica zaradi okužbe v samoizolaciji, preostala zaposlena kuhar in kuharica pa sta v karanteni.

"Informacija, ki jo imate, drži. Ena kuharica je okužena in je v samoizolaciji, preostala dva zaposlena pa sta v karanteni. Celotna situacija se je zgodila včeraj, ko je morala še tretja zaposlena že drugič v nekaj dneh v karanteno, saj je bila v stiku z okuženo osebo. Zaradi nastale situacije je bilo potrebno hitro ukrepati, saj mora kosilo za otroke potekati nemoteno, otroci tega ne smejo čutiti," je za vestnik.si pojasnila ravnateljica odranske šole Ksenija Pahor.  

Ker so na šoli ostali brez vseh treh kuharjev, se je ravnateljica obrnila na najbližjo gostilno, ki tudi pripravlja malice in kosila za podjetja. "Prosila sem jih, če so nam pripravljeni pristopiti na proti. Tako nam sedaj kuhajo samo kosila za otroke v vrtcu, stroški šole pa zaradi tega ne bodo odstopali od predvidenih," je razložila Pahorjeva. V gostilni namreč kosila za šolo samo skuhajo, tako niso dejansko prisotni v šolskih prostorih, vsa živila, ki bi jih za pripravo kosila uporabili šolski kuharji, pa so bila prepeljana v gostilno. "Ob dogovorjeni uri nam kosilo nato samo dostavijo na šolo." 

oš-odranci, osnovna-šola-odranci
Marina Vrbnjak
Osnovna šola Odranci

Zaradi nastale situacije so prilagodili šolsko malico, danes so tako imeli sendviče, jutri bodo učencem postregli z rogljički. Malico javna delavka razdeli na vozičke, tovrstnega načina pa so se posluževali že prej. "Kuharji v kuhinji so hrano razdelili na vozičke, nato pa smo jo prepeljali v razred. Tak način smo ohranili tudi v tej situaciji. Res je, da malice sedaj niso v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja, vendar bo tako samo do petka, saj se z naslednjim tednom dva zaposlena kuharja že vračata iz karantene, nato se bo vrnila še kuharica iz samoizolacije," pojasni ravnateljica šole. O nastali situaciji je obvestila tudi Občino Odranci in župana Ivana Markojo.

osnovna-šola-odranci kosila malice karantena