vestnik

Osnovna šola Puconci prejemnica nacionalnega jezikovnega priznanja

Vestnik, 1. 10. 2019
Osebni arhiv OŠ Puconci
Ravnatelj,vodja sodelovanja in 2 učenki na podelitvi
Aktualno

Na osrednji prireditvi za evropski dan jezikov v Ljubljani je osnovna šola Puconci za uspešno desetletno sodelovanje s šolo iz avstrijske Lipnice prejela priznanje.

"Obe šoli se s sodobnimi metodami dela, poučevanjem rojenih govorcev jezika, medvrstniško pomočjo pri učenju ter poznavanjem avstrijske in slovenske kulture, ter zavedanjem lastne, zavzemata za ohranjanje poučevanja nemškega jezika na OŠ Puconci in slovenskega jezika na avstrijski šoli (NMS II Leibnitz). Število učencev, ki izberejo nemščino na naši šoli in slovenščino na avstrijski, z vsakim šolskim letom narašča," je povedala vodja sodelovanja Irena Sabo.

Prejeto priznanje je priznanje aktivnostim, ki spodbujajo večjezičnost in krepijo zavedanje o pomenu znanja tujih jezikov. Je rezultat dela vseh učiteljev, ki so se v vseh desetih letih vključili v aktivnosti v okviru sodelovanja ter učencev, ki so z velikim veseljem pričakovali mednarodne izmenjave.

oš-puconci nacionalno-jezikovno-priznanje
Osebni arhiv OŠ Puconci
Podelitev Nacionalnega jezikovnega priznanja skupaj z predstavniki partnerske šole iz avstrijske Lipnice in predstavnico ZRSŠ.

Za obdobje 2018-2020 je Evropska komisija sprejela prednostni nalogi za evropsko in nacionalno jezikovno priznanje: Razvoj boljših in bolj vključujočih šol ter podpora učiteljem in vodstvenim delavcem šol za sprejemanje raznolikosti ter Odprava jezikovnih ovir za večjo dinamičnost obmejnih regij. Prioriteti temeljita na sporočilih Komisije „Razvoj šol in odlično poučevanje za dober začetek v življenju“ (maj 2017), ter „Spodbujanje rasti in kohezije v obmejnih regijah EU“ (september 2017) ter odražata tudi tekoči pregled Evropskega okvira ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje.

oš-puconci nacionalno-jezikovno-priznanje