vestnik

Osnovnošolci se drugi teden vračajo v šole, dijaki bodo šolsko leto zaključili na daljavo

Vestnik, 28. 5. 2020
Nataša Juhnov
V ponedeljek se bodo prvi triadi v osnovnih šolah pridružili učenci 4. in 5. razredov, v sredo pa še ostali.
Aktualno

Od 1. junija se oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi. Strošek vrtca do 30.junija 2020 bo krila država.

V ponedeljek, 1. junija, se v osnovne šole vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni pozneje, 3. junija, pa še učenci 6., 7. in 8. razredov, je sporočila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Za vse učence osnovnih šol bo z junijem vzgojno-izobraževalno delo potekalo v normativno določenih oddelkih, kot pred razglasitvijo epidemije. Še vedno pa se bodo izvajali splošni higienski ukrepi, ki jih je pripravil NIJZ. 

V okrožnici je še zapisano, da bo predmetni pouk v drugem in tretjem triletju organiziran v matični učilnici oddelka, lahko pa v učilnice vstopajo različni učitelji. 

Ministrstvo šolam priporoča, da ob zaključku pouka v tem šolskem letu pripravijo protokole ravnanj ob posameznih posebnih situacijah in o izvedbi posamezne posebne aktivnosti in pri tem upoštevajo priporočila NIJZ. "Te aktivnosti se lahko na primer izvedejo znotraj oddelčnih skupnosti (podelitev spričeval, pohval, priznanj...), po šolskem radiu, v kolikor ga šola ima, v organiziranih dejavnostih, upoštevajoč priporočeno socialno distanco in pri zbiranju v skupinah dovoljeno število oseb."

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Učilnice od ponedeljka naprej ne bodo več samevale, saj bodo v osnovno šolo spet obiskovali vsi šolarji.

Strošek vrtca bo krila država

Za starše, ki otrok po 1. juniju ne bodo vključili v vrtec, bo strošek do 30. junija pokrila država, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva. Po besedah ministrice so se za takšno ravnanje odločili na podlagi ugodne epidemiološke slike in pozitivne izkušnje z dosedanjim odpiranjem vrtcev in šol, nenazadnje tudi zato, ker vračanje v šole pomeni enega od ključnih elementov običajnega življenja.

Dijaki od 1. do 3. letnika srednjih šol bodo izobraževanje zaključili na daljavo. 

osnovna-šola vrnitev-v-šole