vestnik

Osvežitev komaj v četrtek, do srede po nižinah velika toplotna obremenitev

Vestnik, 28. 6. 2021
Vanesa Jaušovec
Vročina do četrtka ne bo popustila.
Aktualno

Temperature se bodo tudi ta teden povzpele krepko čez 30 stopinj Celzija.

Današnje najvišje temperature se bodo gibale med 30 do 36 stopinjami Celzija. Jutri bo pretežno jasno, pihati bo začel jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo po napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) od 12 do 20, najvišje dnevne od 30 do 37 °C. Vroče in sončno vreme se bo nadaljevalo tudi v sredo, popoldne in zvečer pa predvsem na severu ni izključena kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Osvežitev lahko pričakujemo v četrtek, ko naj bi se pojavljale plohe in nevihte. 

Urad za meteorološko napoved pri ARSO pravi, da bo od danes do srede v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev. 

Nevarnost požarov 

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij, ocenjujejo. Pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem je zato treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov. 

vročina toplotna-obremenitev temperature