vestnik

Otroci naj ples doživijo, ne posnemajo

A. Nana Rituper Rodež, 8. 5. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Na plesnih Vizijah danes nastopa 30 otroških in mladiskih plesnih skupin. 
Aktualno

V Gledališču Park Murska Sobota poteka danes revija Plesne vizije, ki je razdeljena na dva dela, dopoldan je regijska revija otoških plesnih skupin, v katerih nastopajo otroci stari od 5 do 12 let, popoldan pa regijska revija mladinskih plesnih skupin, v katerih plešejo otroci in mladi, stari 13 let in več.

V vsakem delu plesne revije se je predstavilo po petnajst plesnih skupin iz Pomurja in Štajerske, nastopilo pa je tudi pet plesnih skupin iz Pomurja, in sicer Plesna skupina Vrtca Dolga vas in Vrtca Genterovci, Plesna skupina Vrtavke iz Vrtca Ljutomer, Vrtec Manka Golarja iz Gornje Radgone, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci ter Mali sončki iz OŠ Puconci. Mlade plesalke in plesalce na obeh regijskih revijah spremlja državni selektor Igor Sviderski

34a894cce558284e2a62897f494f0d0e
A. Nana Rituper Rodež
Pet minut dežja je prikazala plesna skupina iz Vrtca Dolga vas in Vrtca Genterovci.


Na regijsko srečanje so se plesne skupine uvrstile po tem, ko si jih je na območnih srečanjih ogledala in jih za regijsko srečanje izbrala strokovna selektorica Snježana Premuš, tudi plesalka, koreografinja in pedagoginja. Ples je danes zelo priljubljen med mladimi, kar se vidi tudi po številu plesnih predstav, s katerimi so se predstavili. Medtem ko je med otroškimi plesnimi skupinami še nekaj takih, ki prihajajo iz vrtcev in osnovnih šol, kjer z mladimi plesalci delajo mentorice, hkrati učiteljice oziroma vzgojiteljice, pa je na mladinskem srečanju plesnih predstav večina takih, ki prihajajo iz plesnih centrov in plesnih šol.

Tudi mi opažamo, da je zadnja leta manj predstav iz šol, pa čeprav na šolah plesne skupine delujejo in sooblikujejo proslave in prireditve, nam je povedala Minka Veselič Kološa, strokovna sodelavka za ples na JSKD Maribor. Včasih se zdi, kot da ne želijo ali si ne upajo priti na revije, še posebno v krajih, kjer so močne plesne šole in bi se z njimi težje kosali. Hkrati pa je Veselič Kološeva dodala, da pri plesnih vizijah še posebno spodbujajo ustvarjalnost otrok, in izbirajo tiste predstave, kjer vidijo, da ples gradijo otroci sami in ga tudi doživljajo, ne pa tistih, kjer otroci nastopajo z naučenimi plesnimi elementi in posnemanjem.

10d342f124bfe223143774a58d7adb0d
A. Nana Rituper Rodež
V predstavo Pogumni mali vitezi pa so pritegnili kar nekaj fantov.


Prireditev organizira območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Murska Sobota.

A. Nana Rituper Rodež
Pet minut dežja Fotografija A. Nana Rituper Rodež
Plesne Vizije otroci ples