vestnik

(TABOR) Otroci ob konjih izkoristili poletje

Nina Klement, 6. 9. 2021
Nina Klement
Najbolj priljubljene so počitnice s konji.
Aktualno

Poletne delavnice v rakičanskem dvorcu pritegnile navdušence iz celotne Slovenije – Vsak teden jih je obiskalo več kot 100 počitnikarjev

V rakičanskem dvorcu je tudi letos raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) pripravilo različne počitniške aktivnosti. Vse od začetka junija so lahko najmlajši med poletjem izbirali med veselimi angleškimi počitnicami, veselimi kreativnimi počitnicami in veselimi počitnicami s konji. Delavnice so bile namenjene otrokom, starim od 5 do 14 let, ki želijo preživeti počitnice z vrstniki v naravi, na zabaven in kreativen način. Ob poučnem, zanimivem in raznolikem programu je bilo zagotovljeno tudi obilo zabave in druženja.

dvorec-rakičan, vesele-kreativne-počitnice, poletni-tabor
Nina Klement
Dejavnosti potekajo tako v učilnicah raziskovalno-izobraževalnega središča kot tudi na prostem.

Vesele kreativne počitnice

Mentorji delavnic otroke predvsem spodbujajo k ustvarjanju in razvoju otroške domišljije. V tednu, ko smo jih obiskali, so otroci izdelovali pisane škatle in jih okraševali z različnimi okraski. »Na delavnicah sem letos prvič, in čeprav se je naš teden komaj začel, bi najraje ostala še dlje. Teden smo začeli z ustvarjanjem škatel, pripravili bomo tudi skupno točko, ki jo bomo ob koncu tedna na sklepni prireditvi predstavili staršem,« nam je povedala Larisa Smrkolj, ena od najmlajših udeleženk kreativnih delavnic.

dvorec-rakičan, vesele-kreativne-počitnice, poletni-tabor
Nina Klement
Najmlajši taborniki izdelujejo najrazličnejše izdelke, ta teden so okraševali kartonske škatle, v katerih ob koncu tedna lahko pričakujejo majhno presenečenje.

Pri teh je poudarek na kreativnem ustvarjanju iz naravnih materialov. Otroci ustvarjajo različne izdelke, pri čemer jim mentorju pustijo, da se popolnoma individualno umetniško izrazijo. Program je prilagojen različnim starostnim skupinam, v posamezni skupini je do 20 otrok. Starejša skupina se ukvarja z zahtevnejšimi umetniškimi veščinami, se uči splošnih pravil in spoznava lastnosti umetniških zvrsti. »Učimo se risanja portreta in postavitev objektov na sliki. Kljub temu da se veliko naučimo, poteka vse veliko bolj sproščeno in svobodno kot v šoli,« je o svojih vtisih dejala Ana Dončič. »Med dnevom imamo najrazličnejše delavnice, kot so streljanje z lokom in tudi kopanje. Veliko časa nam ostane še za druženje z vrstniki, predvsem v popoldanskem in večernem času pa imamo dovolj prostega časa, da tudi kaj ušpičimo,« je nagajivo pristavila.

Vesele počitnice s konji

Kot so nam povedali organizatorji, je bilo letos povpraševanje še posebej veliko, vzrok za to lahko najdemo v dolgotrajnem zaprtju izobraževalnih ustanov, saj so otroci na poletnih taborih lahko po dolgem času doživeli neko običajno druženje z vrstniki, po katerem so dolgo hrepeneli. Od 5. junija do konca avgusta je dvorec vsak teden gostil okoli 100 otrok, prišli so tudi iz najbolj oddaljenih krajev Slovenije, od Kranjske Gore do Kočevja.

dvorec-rakičan, vesele-kreativne-počitnice, poletni-tabor
Nina Klement
Na poletnem taboru v Rakičanu otroci pridobijo številne nove sposobnosti in veščine tudi s pomočjo štirinožnih prijateljev.

Na veselih počitnicah s konji, ki so najbolj priljubljene, se tudi najmanjši otroci naučijo pravega pristopa h konju, spoznajo, kako pripraviti konja za jahanje, naučijo se pravilne oskrbe konja in njegovega okolja. »Otroci imajo na razpolago osem konj, na začetku tedna dobi vsak par udeležencev pripisanega konja, za katerega mora skrbeti. »V začetku tedna je veliko otrok še zelo sramežljivih, vendar se to med tednom hitro spremeni. Otroci se tako močno navežejo drug na drugega, da ni nič čudnega, če ob slovesu pade tudi kakšna solza,« opiše vzdušje vodja tabora Tamara Muhič.

Tabor je tako primeren tako za začetnike kot že izkušene jahače, saj se delo prilagodi znanju otrok. »Najbolj zanimiv del delavnic mi je delo s konji, predvsem jahanje in skrb za konja, ki ga dobiš na začetku delavnic. Na delavnice sem se vrnila že tretjič zapored, ker je izkušnja, ki jo pridobiš tukaj, nekaj nepozabnega,« je povedala udeleženka tabora Sara Jovičič.

Otroci polni pričakovanj in željni doživetja

Poleg tedenskih taborov imajo v RIS Rakičan med poletjem tudi dnevne delavnice, ki se začnejo že ob pol sedmih in trajajo vse do šestnajstih, zato se jih udeležujejo tudi otroci iz okolice, da so starši lahko v službi. Na tedenskih delavnicah pa sodelujejo predvsem otroci iz bolj oddaljenih krajev Slovenije. Vsi so polni pričakovanj in željni doživetij, kar je videti tudi na njihovih obrazih. Veliko tabornikov je letos za delavnice izkoristilo tudi turistične bone.
Grajska kulisa dvorca Rakičan je tako ustvarjala posebno počitniško vzdušje, v katerem so si mnogi otroci nabrali nepozabne počitniške spomine.

poletni-tabor tabor ris-rakičan grad-rakičan