vestnik

Otroci prevzeli vodenje podjetij za en dan

Vestnik, 20. 11. 2018
Daniel Novakovic/sta
Predsednik republike Borut Pahor je ob svetovnem dnevu otrok obiskal RTV center Maribor, kjer so otroci na pobudo organizacije Unicef za en dan od odraslih prevzeli vodilne vloge.
Aktualno

Danes obeležujemo svetovni dan otrok in ob tej priložnosti so v Sloveniji otroci za en dan prevzeli vodilne vloge v gospodarstvu, pa tudi v medijih in šolstvu.

Gre za globalno pobudo UNICEF-a, ki daje priložnost otrokom po vsem svetu, da je njihov glas slišan in tudi upoštevan. Tako so se otroci znašli v vlogi predsednikov uprav, izvršnih direktorjev, vodij posameznih oddelkov, kreativnih direktorjev in drugih zaposlenih. S svojo sproščenostjo, kreativnostjo in svežim pristopom so imeli možnost dokazati, da imajo kljub mladosti številne predloge in ideje, ki lahko pomembno prispevajo k razvoju podjetja in izboljšanju delovnega okolja.


Slovenski predstavnici otrok in mladih pa sta skupaj z vrstniki iz Evrope v Bruslju prevzeli Evropski parlament. Otroke je tudi letos podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na pobudo UNICEF-a so se akcije udeležila številna podjetja in družbe, med njimi tudi LifeClass Portorož, NIL, SRC, Mikro+Polo, Plinovodi, Prva osebna zavarovalnica, mBills, Agencija 101, Grey Ljubljana in druga. Pri prevzemu novih vlog je sodelovalo več kot 1.000 otrok v Sloveniji, ki so se pri tem odlično znašli.


Starši so najmanj zadovoljni s prostim časom
UNICEF Slovenija je danes predstavil tudi izsledke raziskave o usklajevanju dela in družinskega življenja v Sloveniji ter podal smernice in predloge za izboljšanje le-tega, ki so na voljo tukaj .
Nekaj ključnih ugotovitev:
- Starši so najbolj zadovoljni z zaposlitvijo, najmanj pa s svojim prostim časom.
- Staršem se delovni čas zdi na splošno usklajen z družinskimi obveznostmi.
- 8 od 10 staršev verjame, da so otroci ponosni na njihove profesionalne dosežke.
- Mame se v primerjavi z očeti srečujejo z večjimi izzivi pri usklajevanju delovnega in družinskega življenja.
- 6 od 10 zaposlenih ima dostop do fleksibilnih oblik dela.
- Več kot polovica staršev zaradi obveznosti, povezanimi z delom, ne more izpolniti svojih obljub danih otrokom.
- 8 od 10 staršev doma preverja elektronsko pošto ali dela pozno v noč.
- Starši si za svoje otroke želijo predvsem samozavesti.


Foto: Neja Kalan
Otroci si želijo, da bi bil njihov glas slišan in večkrat upoštevan.
unicef SVETOVNI DAN OTROK