vestnik

(FOTO) Padli angeli v lendavski sinagogi

Jože Gabor, 5. 6. 2022
Jože Gabor
Razstava Padli angeli v Lendavi.
Aktualno

V lendavski sinagogi so odprli razstavo likovnih del Mila Sakača z naslovom Padli angeli

Razstavo je pripravila Galerija-Muzej Lendava, avtorja in njegova razstavljena dela pa je predstavil kustos razstave, umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. V kulturnem programu je nastopila učenka klavirja na Glasbeni šoli Lendava Ališa Lebar Gor.

padli-angeli, razstava, lendava, sinagoga-lendava, milo-sakač
Jože Gabor
Razstava Padli angeli v Lendavi.

Milo Sakač je otroštvo in mladost preživel v Lendavi, sedaj pa živi in ustvarja v Zagrebu. Osnovno šolo je obiskoval v Lendavi, srednjo pa v Mariboru. Leta 1988 je diplomiral na fakulteti za arhitekturo v Zagrebu, v študentskih letih pa se je začel intenzivneje ukvarjati z umetnostjo, predvsem z fotografijo. Po študiju se je vrnil v Lendavo, kjer je delal kot arhitekt. Poleg mednarodnih projektov je med drugim po njegovih zamislih nastal tudi takratni hotel Elizabeta v Lendavi, danes hotel Cubis. Sčasoma se je oddaljil od arhitekture in se je vse več ukvarjal s slikarstvom. Kot umetnik je mednarodno aktiven, predvsem v Avstriji in na Madžarskem. Pred leti je na Dunaju ustanovil svoj atelje.

padli-angeli, razstava, lendava, sinagoga-lendava, milo-sakač
Jože Gabor
Razstava Padli angeli v Lendavi.

Atilla Pisnjak je povedal, da je prispodoba padlih angelov navdihnila mnoge umetniške ustvarjalce. Besedna zveza ni samo aluzija na bitko med dobrim in zlim, ki je stalna spremljevalka človekove biti, ampak izraža tudi možnost izbire, za katero je pogoj svobodna volja odločanja. Bog je vsem dodelil svobodno voljo, a so se nekateri izmed njih na čelu z Luciferjem proti njemu uprli, ker so želeli postati Bogu podobni. Za kazen jih je Bog izgnal iz raja in so padli na zemljo, kje morajo živeti skupaj z ljudmi. Mit o padlih angelih, ki obstaja tudi v drugih religijah, ni nič drugega kot nauk o tem, da moramo, kljub svobodni volji, v družbi živeti po določenih pravilih. Ob tej interpretaciji padlih angelov pa obstajajo tudi alternativne razlage, ki v njih ne vidijo zgolj zlobnih, temveč ponosna bitja, ki se niso želela podrediti Bogu in so bila v svojem ponosu in padcu neomajna.
sinagoga-lendava galerija-muzej-lendava padli-angeli razstava milo-sakač