vestnik

Išče se naslednji predsednik KPK

STA, 15. 11. 2019
Nataša Juhnov
Borisu Štefanecu se marca prihodnje leto izteče mandat predsednika KPK.
Aktualno

Predsednik republike Borut Pahor bo danes objavil javni razpis za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Aktualnemu predsedniku komisije Borisu Štefanecu se namreč marca prihodnje leto izteče mandat. Postopek imenovanja novega predsednika bo predstavila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Senat komisije sicer trenutno poleg predsednika Štefaneca sestavljata še njegova namestnika Uroš Novak in Simon Savski. Prvi je bil imenovan marca lani, drugi pa julija letos, tako da bosta svoji funkciji ohranila tudi pod naslednjim predsednikom, če se seveda kdo od njiju ne bo potegoval za predsedniško mesto. Štefanec sicer ob letošnji predstavitvi poročila komisije za lani o morebitni kandidaturi še ni bil odločen.

Postopek izbire novega predsednika KPK bo potekal v luči razprav o predlogu novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, v katerem je med drugim predvidena tudi sprememba postopka imenovanja vodstva. Predlog je bil sicer že potrjen na vladi, ne pa tudi v DZ. Tako bo Pahor moral postopke začeti še po starem zakonu, ni pa jasno, kako se bodo nadaljevali, če bo vmes spremenjen, je v sredo na javni predstavitvi mnenj o noveli opomnil Štefanec.

Predsednik republike po trenutni ureditvi predsednika KPK imenuje izmed kandidatov, ki mu jih po končanem izbirnem postopku posreduje izbirna komisija. Se je pa Pahor že večkrat zavzel za spremembo tega postopka, saj ima v njem izbirna komisija veliko moč, a hkrati nobene odgovornosti. Predlagana novela namesto dosedanje izbirne komisije uvaja kandidacijsko komisijo, ki bi preverila izpolnjevanje pogojev kandidatov, dokončno izbiro funkcionarjev pa prepustila predsedniku republike.

kpk razpis predsednik
Kaj zdaj berejo drugi