vestnik

Participativni proračun bodo uvedli tudi v Občini Puconci

I. B., 4. 1. 2024
Posnetek zaslona
Na zadnji seji puconskega občinskega sveta je bil predstavljen tudi predlog odloka o proračunu za leto 2024.
Aktualno

Za projekte, ki jih bodo predlagali občani, na voljo 40 tisoč evrov, o prejemnikih bodo odločali sami z glasovanjem

Občinski svet Občine Puconci se je nedavno seznanil s sklepom o začasnem financiranju občine med januarjem in marcem prihodnje leto. To je potrebno, ker še ni bil sprejet proračun za leto 2024. Višina prihodkov začasnega financiranja je dva milijona evrov, odhodkov 1,8 milijona evrov. V drugi obravnavi sta bila sprejeta odlok o občinskih cestah ter pravilnik o dodeljevanju finančnih spodbud za razvoj podjetništva. S tem želijo urediti način dodeljevanja sredstev za razvoj gospodarstva z namenom vzpostavitve učinkovitega podpornega okolja za obstoječa in potencialna nova podjetja. Višina zagotovljenih sredstev je 20 tisoč evrov, pravilnik pa bo podlaga za pripravo javnega razpisa, s katerim bodo razdeljena sredstva.


Največ za vrtec


V prvi obravnavi so svetniki sprejeli tudi predlog odloka o proračunu za leto 2024. Kot je bilo predstavljeno, je višina prihodkov 12,1 milijona evrov, višina odhodkov 15,3 milijona evrov. Občina se bo zadolžila za 2,5 milijona evrov. Med večjimi investicijami, ki jih načrtuje občina v naslednjem proračunskem obdobju, je gradnja vrtca v Puconcih, za kar bo namenila 3,5 milijona evrov, za prvo fazo kanalizacije Vaneča je v predlogu rezerviranih 1,6 milijona evrov, za energetsko prenovo javnih stavb 158 tisoč evrov. Glede na predvideno sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih nameravajo obnoviti cesto od Moščanec proti romskemu naselju v Kuštanovcih. Denar za 80 tisoč evrov vreden projekt bodo prejeli od pristojnega ministrstva. Načrtujejo še obnovo asfaltiranega igrišča ob puconski šoli, postavitev zunanjih igral pri novem vrtcu ter gradnjo nadstreška na balinišču v Brezovcih. Občina kot partner sodeluje pri prijavi projekta Green Life (Interreg Slovenija - Hrvaška), v sklopu katerega želijo ob odobritvi obnoviti habitat vrta pri stari šoli v Pečarovcih. Prav tako bodo pozornost namenili ureditvi lokalnih in gozdnih cest, javnih poti, dograditvi pločnikov in postavitvi avtobusnega postajališča na Vaneči. Občina bo uvedla še participativni proračun, za to bo v letu 2024 namenila 40 tisoč evrov. Postopek bo vodila posebna strokovna komisija, po javnem pozivu, prejemu in pregledu predlogov bodo občani o prejemnikih sredstev odločali z glasovanjem. Predlog odloka o proračunu je sedaj do 10. januarja v javni razpravi.


Izločal se bo

Na seji je svetnik Jožef Ficko župana in občinsko upravo vprašal, ali je kršena zakonodaja, ker je predsednik nadzornega odbora partner direktorice občinske uprave Ines Magdič. Župan Uroš Kamenšek je navedel, da je predsednik nadzornega odbora Kristjan Vidonja podal odstopno izjavo, a je odbor ni sprejel. So se pa takrat dogovorili, da se bo Vidonja v primerih, ko bi lahko prišlo do navzkrižja interesov, izločil in bo njegovo funkcijo prevzel podpredsednik. Magdičeva je dodala, da so ob začetku delovanja odbora morebitno navzkrižje interesov in neskladje z zakonodajo preverili pri komisiji za preprečevanje korupcije. Tam so pojasnili, da zgolj okoliščina, da sta predsednik in direktorica v partnerskem odnosu, ni nasprotje interesov. Se pa mora predsednik nadzornega odbora v vsakem primeru, ko bi bila v zadevah, ki bi bile predmet nadzora, vključena kot odločevalka ali pripravljavka njegova partnerica, izločiti.

občina-puconci seja občinski-svet proračun