vestnik

To so nove izjeme, ki jim ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT

Vestnik, 17. 9. 2021
Rok Horvat
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik ter Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Milan Krek je dejal, da ima 12 držav v Evropski uniji povečano 14-dnevno incidenco, kar pomeni, da se epidemija ni umirila. Število raste tudi v Sloveniji. Povečuje se število okuženih v starostni skupini nad 65 let. 15. septembra je bilo v tej skupini okuženih 121 oseb, kar pomeni dodatno obremenitev slovenskega zdravstva. 

"Število zasedenih postelj raste in ni pokazatelja, da bi se umirjalo. Raste tudi število zasedenih intenzivnih postelj," tako Krek, ki še dodaja, da naj bi imeli konec septembra zasedenih med 120 in 150 postelj. "To pomeni, da smo na meji vzdržljivega sistema."

V zadnjem obdobju je začela obolevati tudi populacija, starejša od 45 let. 

Na zalogi v Sloveniji je 762.838 odmerkov cepiva. Po besedah Kreka je danes pošlo cepivo Jannsen, ostala pa so na volji. Pričakujejo pa naslednji teden 21.600 odmerkov cepiva Jannsen. 

Direktor NIJZ je še dejal, da je v starostni skupini 70-74 let s prvim odmerkom cepljenih 81,2 odstotkov populacije. V populaciji, starejših od 18 let je polno cepljenih 54 odstotkov populacije. "Zadovoljni smo, da se je cepilo več kot milijon prebivalcev," tako Krek, saj da to Sloveniji še ni uspelo nikoli. Pri gripi se je cepilo le 7 odstotkov celotne populacije. 

Še vedno prevladuje različica delta in tako bo verjetno tudi v prihodnje, saj je ta različica zelo kužna. Ponovil je ukrepe, ki naj se jih držimo. Prvi in najpomembnejši je cepljenje, sledi iskanje okuženih in njihova izolacija ter iskanje tesnih kontaktov in odrejanje karanten. Prav tako je treba spoštovati izolacijo in karanteno, nositi maske, ohranjati razdaljo, prezračevati, izpolnjevati PCT pogoj in ostati doma, če imate znake okužbe.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil spremembe odloka, ki ga je včeraj sprejela vlada. Dvignila je starostno mejo za izpolnjevanje pogoja PCT, kar pomeni, da so med izjemami osebe, mlajše od 15. let. Med izjeme so dodani še uporabniki zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje ali testiranje, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

PCT pogoja prav tako ni treba izpolnjevati pri nujnih zdravstvenih storitvah in pri nujnih postopkih socialne in družinske problematike. 

V tem tednu je v Sloveniji umrlo 21 oseb, hospitaliziranih je 348 ljudi. "Krivulja se vzpenja, ker kroži delta različica in v tej zimi bo vsak od nas prišel v stik z virusom," pravi minister. Izpostavil pa je, da nam je reprodukcijsko število naraslo manj kot lani, kar pomeni, da PCT in drugi ukrepi delujejo. Zaradi tega se je tudi povečala projekcija cepljenja. Po napovedih Inštituta Jožefa Stefana bo projekcija števila hospitalizacije glede na prvotne napovedi padla za 25 odstotkov. 

Dodal je še, da je bilo včeraj cepljenih več kot 19 tisoč ljudi, na kar je zelo ponosen. 

janez poklukar
STA
Janez Poklukar

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da je namen spremembe odloka o tem, da v državni upravi veljata le pogoja P in C, preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter zgotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave. Pogoj P in C bo začel veljati s 1. oktobrom. Tisti, ki se zaradi zdravstvenih težav ne morejo cepiti, se bodo lahko še naprej samotestirali. Poudaril je, da sprememba ne velja za celoten javni sektor, pač pa le za ožjo državno upravo. 

"Nikogar ne silimo k cepljenju, pogoj bo veljal za tiste, ki delo opravljajo v prostorih delodajalca, razen za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da se ne morejo cepiti." S prvim oktobrom bo zadoščal en odmerek, do 1. novembra pa je treba prejeti še drugega. Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, bodo lahko delo opravljali na domu, če narava dela to omogoča, v nasprotnem delu bo lahko delodajalec ukrepal v skladu s predpisi.

boštjan-koritnik
STA
Boštjan Koritnik

koronavirus janez-poklukar milan-krek boštjan-koritnik novinarska-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi