vestnik

(PREVENTIVNA AKCIJA) Pešci, bodite vidni

STA, Vestnik, 5. 10. 2020
Arhiv Naročnika
Pešci spadajo med najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu.
Aktualno

S ciljem večje varnosti pešcev, ki so še posebej jeseni in pozimi med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu, se bo danes začela nacionalna preventivna akcija Bodi viden - bodi previden. Na Agenciji za varnost prometa opominjajo, da sta kresnička ali odsevni trak po zakonu predpisana obvezna oprema pešca ob slabši vidljivosti ali ponoči.

Podatki kažejo, da se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. A še vedno le redki pešci uporabljajo odsevnike. V okviru dvotedenske akcije Bodi viden - bodi previden, ki jo vodi Agencija za varnost prometa, bodo opozarjali pešce na ustrezno vedenje v prometu, voznike motornih vozil pa na ustrezno pozornost nanje.

5e2b465d6f5e8f7225f3287ea6f5d4c7
Nataša Juhnov
Statistika sicer kaže, da je med pešci letos manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih kot lani.

Agencija bo v času akcije po Sloveniji razdelila 9000 odsevnih trakov. S preventivnimi terenskimi aktivnostmi, ki so prilagojene epidemiološki situaciji, bo sodelovalo 125 občin in deset nevladnih organizacij, obenem pa bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje voznikov in pešcev.

kolesar, prehod za oešce
Jure Zauneker
Agencija bo v času akcije po Sloveniji razdelila 9000 odsevnih trakov.

Statistika sicer kaže, da je med pešci letos manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih kot lani. Do sredine septembra so celo beležili najmanj prometnih nesreč z udeležbo pešcev v zadnjih šestih letih. A je treba upoštevati dejstvo, da je bil obseg prometa v času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bistveno manjši.

ceste varnost akcija