vestnik

(FOTO) Pestro tridnevno dogajanje na Jenamena festu v Črenšovcih

Jože Gabor, 21. 8. 2022
Jože Gabor
Jenamena fest v Črenšovcih.
Aktualno

V Črenšovcih se je včeraj zaključil tradicionalni tridnevni festival Jenamena fest.

Organizator pestrega dogajanja v Športnem parku Črenšovci je bilo Kulturno-turistično društvo Črenšovci ob podpori Občine Črenšovci, v različne aktivnosti pa so vključili tudi druga društva in veliko občanov. Beseda jenamena je vzklik navdušenja ("Jenamena, kak je fajn bilou!"), organizatorji pa se trudijo, da bi vsak obiskovalec našel kaj zase, kar bi ga navdušilo, je povedal predsednik KTD Črenšovci Damijan Hozjan. Uradno odprtje festivala je bilo v četrtek popoldne z dvigom zastave ter nagovori bovjaša Mirka Šerneka in drugih. A se je dejansko začelo že dopoldne, ko je bil prvi dan tridnevnih Jenamena počitnic z brezplačnimi delavnicami za otroke. V okviru festival je potekala tudi nogometna šola v izvedbi Športnega društva izziv Pomurje. Vse tri dni so pred obiskovalci prireditve ustvarjali udeleženci rezbarske in slikarske kolonije.

jenamena-fest, črenšovci
Jože Gabor
Jenamena fest v Črenšovcih.

Organizirali so še aktivnosti za otroke. Gledališke predstave na prostem sta uprizorili gledališki skupini Zgrebaši iz Pečarovec in Dramska skupina Močnikovi. Predstavili so še knjigo Marije Hren z naslovom Moja herbija. Ob večerih so nastopili pevska skupina Belmura in Moški vokalni kvintet Aeternum. Organizirali so srečanje starejši in gibalni dan v organizaciji Kluba Štrk in Šole zdravja Čerensa. Organizirali so še tekmovanja v nogometu, rokometu, odbojki in balinanju. Na večernih Jenamena veselicah so nastopili Ansambel Saše Avsenika ter Larisa Sreš in skupina Avantura.

jenamena-fest, črenšovci
Jože Gabor
Jenamena fest v Črenšovcih.

Zadnji dan festivala v soboto je bil najbolj vsebinsko pester. Že zjutraj se je začelo z jenamena ribičijo in nogometnim turnirjem ekip iz občine. Sledil je Jenamena rejli kolesarjev starodobnikov. Obiskovalci so v Jenamena kulinaričnem koutu lahko poskusili različne jedi. Obenem je potekalo Jenamena senje inda, gnjes, na katerem so na stojnicah predstavili stare obrti in rokodelstva. Zvečer so na Jenamena koulih predstavili različne tradicionalne jedi iz Črenšovcev in okolice. Dva udeleženca Jenamena dnevov pa sta na žrebanju dobila Jenamena biciklin in skiro.
jenamena-fest črenšovci