vestnik

Pet opozicijskih strank ponovno vložilo konstruktivno nezaupnico

Vestnik, STA, 10. 2. 2021
Profimedia
Erjavec je tiste, ki ne podpirajo njegove vizije o prihodnosti stranke, pozval, naj kandidirajo in predstavijo svojo vizijo.
Aktualno

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva, so pojasnili v DeSUS.

Glede na poslovniške roke bi o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše poslanci lahko razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo. Najverjetnejši dan naj bi bil sicer ponedeljek. DZ namreč po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Opozicijske stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), so konstruktivno nezaupnico ponovno vložile po manj kot enem mesecu od prve. 15. januarja so jo vložile z 42 poslanskimi podpisi. A do glasovanja ni prišlo, saj je Erjavec z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov ne bi mogli vsi podpisani poslanci glasovati v DZ, soglasje h kandidaturi pozneje umaknil.

Karl Erjavec
STA
Karl Erjavec

Karl Erjavec je potrdil, da so predlog konstruktivne nezaupnice vložili. Predlog nezaupnice je predstavil na novinarski konferenci. "Z menoj so predsedniki strank, ki oblikujejo Koalicijo ustavnega loka. Tako kot smo obljubili, smo danes vložili konstruktivno nezaupnico, predvidevam, da bo čim prej prišlo do izredne seje DZ, kjer se bo o nezaupnici razpravljalo. To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi pomembno, da opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada. To ni tista smer, ki smo jo pričakovali in ki bi šla po poti temeljnih ustavnih načel. Čas je, da se poslanci odločijo, ali podpirajo politiko, ki jo vodi aktualni predsednik vlade, ali pa podpirajo novo, odprto, demokratično politiko, ki upošteva stroko in ki ne raznaša strahu in negotovosti. Ne bom, govoril, zakaj je vložena konstruktivna nezaupnica, saj bo za to zadosti časa v razpravi o tem, kam aktualna vlada in njen predsednik peljeta to državo."

erjavec fajon bratusek mesec
Posnetek zaslona
Karl Erjavec

Besedilo nezaupnice je podobno in aktualizirano, kot ob prvi vložitvi, bistvenih sprememb ni. "Ne gre za to, ali bo Karl Erjavec mandatar. Gre za to, kakšno državo želimo," je na vprašanje, ali bo prevzel odgovornost v primeru, da konstruktivna nezaupnica ne bo uspešna, odgovoril Erjavec. "Moja odgovornost je predvsem v tem, da imajo poslanci možnost, da se odločajo o prihodnosti naše države." 

Predsedniki strank LMŠ, SD, SAB in Levica so ob tem še povedali, da imajo sedaj poslanke in poslanci možnost, da se odločijo o prihodnosti naše države ter da je čas za spremembo smeri, v katero trenutno pluje naša država. 

opozicija vlada dz