vestnik

V pričakovanju slovesnosti na mostu, ki povezuje Slovenijo in Avstrijo

Marina Vrbnjak, 3. 10. 2019
Marina Vrbnjak
Poleg gospodarskega in družbenega pomena je njihov pomen za obe mesti simbolični. Je namreč geografska, družabna in jezikovna povezava obmejnih mest.
Aktualno

V soboto, 12. oktobra, bosta obmejni mesti Gornja Radgona in Bad Radkersburg skupaj pripravili posebno slovesnost

Tega dne bo namreč minilo natanko petdeset let, odkar sta predsednik Josip Broz Tito in Franz Jonas odprla nov most čez reko Muro, ki predstavlja močno gospodarsko, družbeno in jezikovno povezavo mest. Letos bodo to obletnico slovesno obeležili na samem mostu, dogodka pa se bosta udeležila tudi deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer in minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, Miro Cerar.
Spored sobotne slavnosti predvideva zaprtje mostu med deveto in dvanajsto uro, ko se bodo zvrstili nagovori županov obmejnih mest in slavnostnih govornikov. Slovesnost bodo spremljali glasbeni nastopi iz obeh dežel.

gornja-radgona, most-prijateljstva, stanislav-rojko
Marina Vrbnjak
Obletnico bodo 12. oktobra na mostu skupaj počastili domačini in predstavniki obeh držav.

Glavna vsebina nagovorov ob odprtju mostu pred pol stoletja je bila, da je most napoved začetka nadaljnjega sodelovanja, ker je tudi sam rezultat skupnega dela avstrijskih in jugoslovanskih inženirjev in delavcev. »Prireditev je v tistem času vzbudila veliko interesa in bila številčno obiskana. Želim si, da bi se to ponovilo tudi sedaj,« je na tiskovni konferenci povedal župan Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner.

Simbol prizadevanja

Obe mesti je stoletja povezoval skromen leseni most, ki pa je bil v ledeno mrzli zimi februarja 1929 uničen zaradi ledu. S tem je bila prekinjena tudi trgovina. Za potniški promet pa so takrat skrbele ladje. Prvi betonski most so zgradili leta 1930. Tega so porušili nemški vojaki med umikom leta 1945, leta 1952 so namesto njega zgradili pomožni most. Da bi omogočili gospodarske vezi in meddržavno sodelovanje, so zato leta 1969 zgradili nov, 111 metrov dolg in 13 metrov širok betonski most. Bil je rezultat skupnega dela avstrijskih in jugoslovanskih inženirjev. Tako naj bi postal simbol prizadevanja, da bi pozabili na stare spore.

gornja-radgona, most-prijateljstva, stanislav-rojko
Marina Vrbnjak
»Prireditev je v tistem času vzbudila veliko interesa in bila številčno obiskana. Želim si, da bi se to ponovilo tudi sedaj,« je na tiskovni konferenci povedal župan Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner.

Sodelovanje je pomembno

Mesti sta danes medsebojno povezani s številnimi skupnimi projekti. Potekajo pa tudi dogovori o vzpostavitvi mednarodne avtobusne povezave, je še povedal Schmidlechner.

Župan Stanislav Rojko je poudaril, da most predstavlja tudi okno v svet gospodarski coni, ki raste v Gornji Radgoni. Hkrati pa je dodal, da postaja preozek v širšem smislu. "Potrebujemo nove povezave, pohodniškega, železniškega, cestnega na jugu mesta blizu industrijske cone, ali pa na severu za povezavo z avstrijskimi toplicami," je povedal. Napoved velikega dogodka sta sklenila z besedami, da želijo praznovati skupaj in ohraniti nadaljnje sodelovanje ter se skupaj razvijati.

gornja-radgona, most-prijateljstva, stanislav-rojko
Marina Vrbnjak
Župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, Mira Borko in župan Bad Radkersburga Heinrich Schmidlechner

Na tiskovni konferenci je bila tudi tudi Mira Borko (takrat Prelog), ki je pred petdesetimi leti kot 12-letna učenka Osnovne šole Gornja Radgona na mostu predsedniku Jonasu izročila šopek in mu zaželela, naj most prijateljstva še poglobi in utrdi. Borkova čestitko pozna še danes, saj jo je na konferenci dobesedno ponovila. Kot je povedala, se ji je dogodek stisnil globoko v spomin. Takrat jo je prevzela predvsem karizma predsednikov, zlasti Tita, in navdušenje ljudi, ker je most povezal obe državi.

gornja-radgona most-prijateljstva
Kaj zdaj berejo drugi