vestnik

Mladi v Markovcih tokrat o duševnem zdravju

Vestnik.si, 3. 4. 2023
Arhiv Društva Elu
Izmenjava v Markovcih
Aktualno

Družili so se mladi iz štirih držav

V Markovcih so v prostorih Peterlouga od 7. do 17. marca gostili mlade iz Slovenije, Litve, Estonije in Španije ter izvedli različne delavnice in aktivnosti na za njih izjemno pomembno tematiko. Mladi so sami izbrali tematiko duševnega zdravja in mentalne higiene kot osrednjo točko tega projekta. Opazili so, da je pandemija vplivala na njih in da potrebujejo več znanja s področja spoznavanja in razumevanja sebe ter svojih čustvenih stanj.
Tako so mladi 11 dni sodelovali in se učili o pomembnih temah v okviru širšega področja duševnega zdravja. Skozi predstavitve, raziskovanja, sodelovanja, igro so mladi spoznavali sebe, druge kulture in pridobivali pomembne kompetence, vse od komunikacijskih, digitalnih in jezikovnih.

erasmus, markovci, izmenjava
Arhiv Društva Elu
Izmenjava v Markovcih

Projekt mladinske izmenjave je bil izveden v okviru Erasmus + programa. Mladinske izmenjave predstavljajo učinkovito orodje neformalnega in priložnostnega učenja v mladinskem delu. Skupinam mladih iz najmanj dveh različnih držav omogočajo, da skupaj preživijo od 5 do 21 dni in raziskujejo teme, ki jih družijo. Mladi ob tem pridobivajo in razvijajo svoje kompetence, postajajo pozorni na družbeno relevantne teme in področja, preko vrstniškega učenja raziskujejo nove kulture, navade, razbijajo predsodke in stereotipe ter krepijo vrednote solidarnosti, demokratičnosti in prijateljstva.
Društvo ELU že nekaj let aktivno sodeluje na omenjeme področju mladinskega dela in mnogim mladim omogoča sodelovanje na mednarodnih projektih doma in v tujini. Projekte izvajajo na Goričkem in s tem spodbujajo regijo k bolj aktivnemu vključevanju na mednarodnem področju.
peterloug mladinska-izmenjava društvo-elu