vestnik

Peterloug v Markovcih bogatejši za teleskop 

Damjana Nemeš, 12. 6. 2019
Bojan Jandrašič
V Markovcih pri Peterlougu stoji nova pridobitev.
Aktualno

Osnovna šola Turnišče je konec lanskega leta s strani Rotary kluba Ljubljana prejela v trajno last teleskop SkyWatcher GOTO Dobson 400, ki pa je sedaj svoje mesto našel pri Turistično-nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih.

Rotary klub Ljubljana že vrsto let prireja dobrodelni Miklavžev koncert, na katerem vsako leto zbirajo denar za otroke iz socialno ogroženih družin. Zbrani denar nato razdelijo med slovenske osnovne šole, s katerimi lahko plačajo izlete ali šole v naravi omenjenim otrokom. Pred lanskim dobrodelnim koncertom pa je organizatorje poklical Matej Kovač iz Ljubljane in povedal, da jim bo podaril dobro delujoč teleskop, ki naj ga nato predajo eni izmed osnovnih šol. »Pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije smo se pozanimali, komu bi ga lahko predali in tako so nam predlagali Bojana Jandrašiča z Osnovne šole Turnišče,« so nam sporočili iz Rotary kluba Ljubljana in dodali, da so ga želeli predati nekomu, ki bo znanje prenašal naprej in bo poskrbel, da bo teleskop res v uporabi.

37fae90ac914384f0101509bb16cdadd
Bojan Jandrašič
V Markovcih pri Peterlougu stoji nova pridobitev.


Kmalu zatem so stekli pogovori glede podaritve teleskopa. »Sprva sem bil nekoliko skeptičen, ali naj teleskop sprejmemo, saj je res velik in težek za prenašati. Nato smo ga le sprejeli in februarja letos je bil teleskop pripeljan na našo šolo. Nato pa se mi je utrnila ideja, da bi lahko ta teleskop postavili pri turistično-nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih. Idejo sem predstavil naši ravnateljici, pa tudi županu Občine Šalovci, in oba sta bila za,« je povedal Bojan Jandrašič, učitelj fizike na Osnovni šoli (OŠ) Turnišče in dodal, da je treba pouk vedno prilagajati in ga narediti zanimivega, kar je s praktičnim delom v naravi toliko lažje, pa tudi znanje ostane trajno.
Tako so se že minuli konec tedna v Markovcih mudili učenci OŠ Turnišče, in sicer so imeli večplasten dogodek, kakor je povedal Jandrašič. »V Peterlougu smo imeli pouk z nadarjenimi učenci naše šole, kot neke vrste nagradno raziskovalno delo za tiste, ki so uspešni in so na seznamu nadarjenih. Istočasno so bili v Markovci tudi otroci iz Vrtca Šalovci, kar je bila še večja dodana vrednost. Naši otroci, ki so vešči dela s teleskopom, nekateri med njimi obiskujejo tudi astronomski krožek, so ostalim pripravili opazovanje.«

403590bf05bc4ec7fc9a1cc77e0ad182
Bojan Jandrašič
Učenci so si ogledali Luno, ko se je stemnilo, pa še Jupiter.

07d9ce7bd342bbedb3511e82f199db03
Bojan Jandrašič
Z zanimanjem so skozi teleskop pogledovali tudi najmlajši.



Kot je še povedal Jandrašič, je bil dogodek razdeljen na dva dela, in sicer na astronomski del, v okviru katerega so v petek opazovali Luno in Jupiter, v drugem delu pa so se osredotočili na 100-letnico priključitve Prekmurja k matični državi. »V učilnici smo se najprej pripravili, saj smo bili na dogodku prisotni učitelj fizike, učiteljici zgodovine in geografije ter še en mlad geograf, po tem pa smo se v sobotnem dopoldnevu odpravili na pohod. Ogledali smo si mejo, mejni pas, nekdanjo karavlo v Budincih, mejni prehod ter Mali Triglav pri porabski domačiji v Andovcih ter jim tako tudi v praksi prikazali to, o čemer smo se pogovarjali v učilnici.«

7efd63eea1da1e4e3759c22dab3216ad
Bojan Jandrašič
Znanje so najprej usvajali v predavalnici, nato pa so se odpravili še v naravo.


da7dd72be59c9caaff1c3a940d9e5b31
Bojan Jandrašič
V soboto so se odpravili na pohod.

Dogodka so se udeležili tudi člani Rotary kluba Ljubljana, in sicer v petek, ko je potekalo opazovanje. Takrat so tudi posneli nekaj video materiala, ki ga bodo prikazali na prihodnjem dobrodelnem Miklavževem koncertu, hkrati pa so se prepričali, da je donacija res šla v dobre roke in se bo tudi v bodoče uporabljala.

cb4e2cc6054b14cf878806f18ecc8a03
Bojan Jandrašič
Udeleženci dvodnevnega dogodka v Markovcih.

Bojan Jandrašič
Predstavniki Rotary kluba Ljubljana, Osnovne šole Turnišče in Občine Šalovci. 
peterloug teleskop oš turnišče markovci