vestnik

Petišovci: Ustavili proizvodnjo plina, tožili bodo državo 

Adriana Gašpar, Majda Horvat, 17. 6. 2019
Branko Zunec
Predstavitev črpanja plina na naftno plinskem polju Petisovci. Od leve Miran Jug (Petrol Geoterm), Dusan Stopar (Geoenergo), Miha Valentincic (Geoenergo) in Dejan Bozic (Ascent Resources).
Aktualno

Regijski direktor družbe Ascent Resources Dejan Božič je dejal, da Slovenija krši mednarodno pravo, zato bodo pravico iskali na slovenskih in mednarodnih sodiščih ter zahtevali milijonske odškodnine. Sloveniji pa očitajo tudi pomanjkljivo spoštovanje do tujega vlagatelja. 

Potem ko jeMinistrstvo za okolje in prostor (MOP) zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje (ARSO), da je treba za nameravani poseg vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin na območju katastrskih občin Čentiba in Petišovci izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje (OVS), smo za komentar prosili tudi vlagatelja, britansko družboAscent Resources. Odgovorili so nam, da skupaj z družbo Geonergo odločbo okoljskega ministrstva še preučujejo."Uvodoma ugotavljamo, da MOP pri presoji pritožbe ni upošteval mnenj šestih državnih slovenskih strokovnih institucij, ki menijo, da izvedba presoje vplivov na okolje (PVO) za načrtovani poseg stimulacije vrtin Pg-10 in PG-11A ni potrebna. Odločitev ministrstva je bila sprejeta brez ustrezne strokovne in celovite presoje vseh argumentov," je dejal regijski direktor družbe Ascent Resources Dejan Božič.
O zapletih si lahko preberete tudi v tem članku.

Na vprašanje, kakšni bodo njihovi naslednji koraki, pa so odgovorili, da so z današnjim dnem ustavili proizvodnjo zemeljskega plina iz vrtin Pg-10 in Pg-11A.Poleg tega pa napovedujejo tudi, da bodo na slovenskih in mednarodnih sodiščih vložili odškodninske tožbe, ki bodo nekajkrat višje od vložka, ki znaša 50 milijonov evrov.

"Odločitev okoljskega ministrstva je zelo škodljiva za projekt in za interese Slovenije. Mi bomo naredili vse, da preko odškodninskih tožb na slovenskih in mednarodnem sodišču vlagateljem v celoti povrnemo vložke," je dejal direktor družbe Ascent Resources Colin Hutchinson.
Več podrobnosti v četrtkovem Vestniku.
Majda Horvat
Plinska vrtina na petišovskem plinskem polju. 
petišovci dejan božič Ascent Resources