vestnik

PGD Bučečovci obeležilo 130 let delovanja

M. Ha., 29. 8. 2024
PGD Bučečovci
130 let PGD Bučečovci.
Aktualno

Društvo pomemben člen matične občine in gasilske zveze

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Bučečovci je v soboto proslavilo 130-letnico obstoja. Proslava s parado je potekala v vaškem jedru Križevec, slavnostni govornik je bil poveljnik Gasilske zveze (GZ) Slovenije Zvonko Glažar. Najstarejši dokument o namenu ustanovitve gasilskega društva v Bučečovcih sega v leto 1888, ko so predniki iskali ponudbo za nabavo vozne brizgalne od tovarnarja Alberta Samasa iz Ljubljane. Namen je postal odločitev po velikem požaru v središču vasi v začetku 90. let 19. stoletja, ko je pogorelo več kmetij. Ustanovni odbor v sestavi Matija Slavič, Matija Šafarič, Franc Domajnko, Janez Štibler, Peter Stranšak, Franz Osterz, Jozef Žitek in Anton Ferenz je 4. marca 1894 poslal prošnjo na visoko cesarsko kraljevo namestništvo za vpis PGD Bučečovci pri Ljutomeru v register društev. Prošnja je bila potrjena z vpisom v register v Gradcu 14. marca 1894.

pgd-bučečovci, 130-let, gasilci
PGD Bučečovci
130 let PGD Bučečovci.

Prvi gasilski dom so postavili leta 1967 na mestu nekdanje orodjarne, ob 100-letnici društva leta 1994 pa so zgradili nov gasilski dom. V 90. letih prejšnjega stoletja si je društvo prizadevalo za aktivno izobraževanje in usposabljanje vseh članov s posebnim poudarkom na mladih. V okviru teh prizadevanj so takrat oblikovali pionirsko desetino, ki je bila še do nedavnega eden od temeljev operativne usposobljenosti društva. Trenutno društvo šteje 143 članov. Vodita ga predsednik Vili Stolnik in poveljnik Aleš Kolmanič. Je pomemben člen zaščite in reševanja v matični občini in gasilski zvezi, po potrebi delujejo tudi zunaj regije.
Na slovesnem dogodku so podelili zahvale in odlikovanja. Večino zahvalnih plaket so podelili že na slavnostni seji 22. avgusta, dobili so jih še podjetja Vipoll, Vald, Anefill, Mirko Vrbanjščak, Občina Križevci, GZ Križevci, Pomurska gasilska regija in GZ Slovenije. Priznanje GZ Križevci sta prejela predsednik PGD Bučečovci Vili Stolnik in PGD Bučečovci. Poveljnik GZ Slovenije Zvonko Glažar je podelil odlikovanja GZ Slovenije II. stopnje. Prejeli so jih Slavko Žuman, Janko Juterša, Alojz Kavaš, Zvonko Šijanec, Boris Hofman in posthumno Jože Mir.

pgd-bučečovci, 130-let, gasilci
PGD Bučečovci
130 let PGD Bučečovci.

pgd-bučečovci gasilci 130-let