vestnik

(FOTO) PGD Vučja vas obeležilo 110-letnico delovanja

Dani Mauko, 23. 7. 2024
Dani Mauko
110 let PGD Vučja vas
Aktualno

Slavnostni govornik je bil Janko Cerkvenik

Prostovoljno gasilsko društvo Vučja vas je minulo soboto slovesno obeležilo svojo 110. obletnico delovanja. Po prihodu godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici in gasilske parade, v kateri je sodelovalo 32 gasilskih praporov z državno zastavo in gasilskim znakom na čelu, sta moderatorki prireditve Ema in Neža napovedali prihod predsednika Gasilske Zveze Slovenija Janka Cerkvenika v spremstvu predsednika PGD Vučja vas Matica Preloga. Po odigrani državni himni je Prelog nagovoril zbrane. Izpostavil je, da so bili zadnjih letih izredno zavzeti njihovi tekmovalci in tekmovalke, saj na vseh vrstah tekmovanj dosegajo zelo dobre rezultate, tudi na državnem, moderatorki pa sta nato predstavili kronologijo društva. 
Organizirano gasilstvo se je v Vučji vasi pričelo pred 110 leti leta 1914. Pobudo za ustanovitev so dali takratni šolski upravitelj Franc Cvetko in posestniki Anton Heric, Anton Kardinar, Alojz Bohanec in Jožef Lebar, pozneje pa se je vključilo še več vaščanov. V tem času se je začela tudi prva svetovna vojna, kljub temu so v letu 1915 zgradili gasilski dom oziroma skladišče za orodje. Leta 1928 je društvo nabavilo prvo prevozno ročno brizgalno in že kmalu so takratni gasilci odhiteli na pomoč na svoj prvi požar v 14 km oddaljeno Stročjo vas.

pgd-vučja-vas, 110-let
Dani Mauko
110 let PGD Vučja vas

Leta 1961 so prevzeli motorno brizgalno, leto kasneje je bil društvu s strani Občinske Gasilske zveze Ljutomer dodeljen gasilski avto ADAM. Leta 1968 so nabavili novo motorno brizgalno ILA, ki še danes krasi gasilsko dvorano, leta 1982 pa motorno brizgalno Rosenbauer 8/8.
Novejša zgodovina društva se je pričela pisati leta 1988, ko je predsedstvo prevzel Branko Ostrc. Uresničeni sta bili največji investiciji do danes – gradnja gasilskega doma in nabava avtocisterne. Leta 1990 je bilo opravljeno rekordno število delovnih ur, 3493, od tega 368 traktorskih ur. Prelomnico v delovanju društva je zaznamoval zaključek gradnje in otvoritev gasilsko-vaškega doma leta 1993. Za celotno gradnjo so opravili kar 8411 delovno udarniških ur.
4. julija 1999 so prevzeli novo gasilsko cisterno GVC 16/40 in takrat je na novo ustanovljena Občina Križevci pridobila sodobno gasilsko cisterno. Ob praznovanju 90-letnice, leta 2004 so z lastnimi sredstvi nabavili vozilo za prevoz moštva. Leto 2014 je minilo v znamenju priprave na 100-letnico delovanja PGD in 20-letnico tradicionalnega srečanja Prlekov in Prekmurcev, zunanjost gasilsko-vaškega doma je dobila novo podobo, prevzeli so nov gasilski prapor, pionirji Ema, Marko in Jakob so se prvič udeležili gasilskega državnega kviza v Črenšovcih in začeli novo dobo tekmovanj.

pgd-vučja-vas, 110-let
Dani Mauko
110 let PGD Vučja vas

Marca 2016 je zagorel gasilsko-vaški dom in s hitrim odzivom je gasilcem ogenj uspelo ukrotiti. Leta 2019 so spet izvedli prireditev vlečenje vrvi čez reko Muro. Takrat niso slutili, da bo to tudi zadnje te vrste, saj je v začetku leta 2020 pandemija covida-19 marsikaj preprečila. V desetih letih, od kar se zapored udeležujejo gasilskih državnih tekmovanj z gasilsko mladino, so dosegali lepe rezultate: dvakrat 7. mesto, enkrat 6. mesto, kar štirikrat 5. mesto in enkrat 4. mesto. V juliju 2022 se je na Krasu razvil največji gozdni požar v zgodovini samostojne Slovenije in tudi gasilci Vučje vasi so bili del največjega pomurskega gasilskega konvoja v zgodovini Slovenije s premikom v drugo regijo: 385 gasilcev in 77 gasilskih vozil, naslednje leto so bile katastrofalne poplave. V občini je bilo aktiviranih 230 gasilk in gasilcev iz GZ Križevci.

pgd-vučja-vas, 110-let
Dani Mauko
110 let PGD Vučja vas

Podelili plakete in kipce
Zbrane so na sobotni slovesnosti nagovorili še poveljnik GZ Križevci, domačin Miran Ros in predsednik Danijel Lesničar ter župan Občine Križevci Branko Slavinec. Slavnostnemu govorniku, predsedniku Gasilske zveze Slovenije Janku Cerkveniku, so mladi gasilci pred nagovorom v znak dobrodošlice naredili špalir. Ta je članicam in članom PGD Vučja vas čestital za odlično delo in njihov velik prispevek k razvoju društva, poudaril pomen prostovoljstva ter omenil nesebično pomoč pri zadnjih požarih na Krasu. »Gasilstvo je plemenito poslanstvo in je način življenja. Naj se društvo razvija, živi in krepi še naprej,« je dejal.
Sledila je podelitev zahvalne plakete GZ Križevci. To so prejeli Matej Šek, Alojz Kristjan Horvat in Miran Ros. Kipec za zasluge je šel v roke Lojzetu Šumaku, Mirku Berdenu, Rudiju Klemenčiču, Stanku Šumaku in Miranu Rosu. Društvena priznanja so bila podeljena že na svečani seji.

pgd-vučja-vas, 110-let
Dani Mauko
110 let PGD Vučja vas

V kulturnem programu so nastopili pripravnika Jošt Ros in Anže Paldauf z igranjem na harmoniko, pionirji s pesmijo in plesno točko Gasilci smo, mladinke z recitacijo … Sledilo je zabavno druženje z ansamblom Stil.
pgd-vučja-vas 110-let