vestnik

Pilates – vadba za um in telo!

Vsebino omogoča Spletnik, 18. 1. 2023
Arhiv naročnika
Pilates - vadba za um in telo.
Aktualno

Če so vam postale običajne športne aktivnosti del vsakodnevne rutine, katero si želite nekoliko popestriti, potem poskusite z vadbo pilatesa. Gre za obliko vadbe, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo in um. Vas zanima, zakaj?

Čeprav smatramo pilates za novo obliko vadbe, pa je v resnici prisoten že 100 let. Vadbo je v začetku 20. stoletja razvil Joseph Pilates, predvsem kot eno izmed metod okrevanja po poškodbah plesalcev. 

Danes je to telovadba, ki zagotavlja najboljše ravnovesje med gibljivostjo, močjo, ravnotežjem in telesno držo.

Pilates je na prvi pogled morda podoben jogi, vendar med njima vendarle obstaja določena razlika. Medtem, ko se joga osredotoča predvsem na sprostitev in meditacijo, pa se pilates osredotoča predvsem na aktiviranje mišic jedra. Zato se tekom vadbe izvajajo tekoči gibalni vzorci z več ponovitvami in serijami. 

vadba-pilates
Arhiv naročnika
Vadba pilatesa.

Z jogo pa ima tudi nekaj skupnega - to je zagotovo povezava med umom in telesom. Pri izvajanju posameznega giba je ključnega pomena nadzorovano dihanje, s katerim dodatno aktiviramo mišice jedra, hkrati pa je to odličen način, da se povežemo s svojim telesom.

Kako poteka vadba pilatesa?

Če se pilatesa šele lotevate, je pomembno, da izberete športni center ali studio s strokovno podkovanimi vaditelji pilatesa. Čeprav se zdijo gibi na prvi pogled enostavni, pa boste kmalu ugotovili, da temu ni tako.

Za učinkovitejšo vadbo pilatesa je priporočljivo upoštevati 6 bistvenih načel:

- osredotočenost – svojo pozornost usmerite v svoje jedro;

- koncentracija – osredotočite s v izvajanje posameznega giba in ne klepetajte z vadečimi;



- nadzor – vsak gib natančno nadzorujte;

- natančnost – bodite pozorni na pravilno izvajanje vsakega giba;

- dihanje – svojo pozornost usmerite v usklajenost vašega dihanja z gibanjem;

- lahkotnost gibanja – ne pretiravajte z amplitudami gibov, vsak gib naj bo sproščen.

Kaj potrebujete za vadbo pilatesa?

Poseben čar pilatesa je v tem, da zanj ne potrebujete nobene posebne opreme. Veliko boste storili že s tem, da boste imeli oblečena udobna oblačila, ki vas med gibanjem ne bodo ovirala. To so lahko kapri hlače, pajkice ali kratke hlače.

Kar zadeva obutve, ste lahko bosi ali imate nogavice. Priporočljiv je dober par nedrsečih nogavic z gumijastimi podplati, ki bodo poskrbele za varno izvajanje gibanja. 

kaj-potrebujete-za-pilates
Arhiv naročnika
Kaj potrebujete za pilates.

Za dodatno udobje pri vadbi in lažje izvajanje gibov imejte s seboj podlogo za vadbo in brisačo, prav tako pa ne pozabite tudi na pijačo.

Za koga je pilates primeren?

Pilates je primeren za vsakogar, ne glede na starost ali stopnjo telesne pripravljenosti. V vadbenih skupinah boste naleteli tako na mladostnike, 40-letnike kot tudi starostnike, saj gre za vadbo, ki jo lahko popolnoma varno izvajate v vseh življenjskih obdobjih.



Pilates se odlično obnese v kombinaciji z drugimi športnimi aktivnostmi. Mnogi vzdržljivostni športniki ga prakticirajo kot učinkovit dodatek k svojim treningom, saj krepi mišice, preprečuje poškodbe in vpliva na pravilno tehniko gibanja.

Pozitivni učinki pilatesa na telo in um

Pilates se vse pogosteje uporablja kot dopolnilo k fizioterapiji po poškodbah, saj z izjemno majhnimi silami dosežemo ogromno pozitivnih učinkov na telo. 

Prav tako pa z njim vplivamo na splošno počutje in zdravje, predvsem na:

- Krepitev mišic celega telesa: Pilates vključuje mišice celotnega telesa. Z njim boste oblikovali dolge, vitke in napete mišice, ki bodo izjemno privlačne na pogled.

- Krepitev mišic jedra: Osnoven princip pilatesa je med drugim tudi aktivacija mišic jedra. Močno jedro vključuje močne hrbtne in trebušne mišice, predvsem stabilizatorje trupa. 

- Izboljšanje gibljivosti: Redna vadba pilatesa izboljša elastičnost mišic in gibljivost v sklepih. Če se z vadbo ukvarjate 2 do 3-krat na teden, potem boste povečali amplitude svojih gibov in preprečili otrdelost sklepov.

- Preprečevanje poškodb: Močne mišice in gibljivost sklepov omogočata izvajanje pravilne tehnike gibov tudi pri drugih športnih aktivnostih. Posledično temu je verjetnost poškodb bistveno manjša.

- Izboljšanje telesne drže: Zavestno izvajanje gibov z uporabo lastne telesne teže in močno jedro bistveno pripomoreta k večji fizični moči in lepši telesni drži.

- Spodbujanje čuječnosti: Namen pilatesa je, da z njim dosežemo enost uma, telesa in duha. Z nadzorovanim dihanjem se osredotočimo tudi na vsak gib posebej in če to počnemo redno, spodbuja našo pozornost in umirjenost.



- Učinki na duševno zdravje: Ker gre pri pilatesu za povezavo telesa in uma, vadba pripomore tudi k boljšemu duševnemu zdravju. Znano je, da se z redno vadbo pilatesa zmanjšajo simptomi depresije, anksioznosti in utrujenosti. 

pozitivni-ucinki-pilatesa
Arhiv naročnika
Pozitivni učinki pilatesa.

Mnogi so mnenja, da je pilates zgolj modna muha, vendar temu ni tako. Gre za kakovostno in učinkovito vadbo, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo in um, hkrati pa je primerna za vsakogar.

pilates vadba