vestnik

Pirc Musarjeva želi, da izberemo dobroto, solidarnost in človečnost. Golob moč vidi v povezanosti, spoštovanju in optimizmu

Vestnik.si, 1. 1. 2024
UPRS
Predsednica republike Nataša Pirc Musar
Aktualno

Zbrali smo novoletni poslanici državljanom in Slovencem v zamejstvu ter po svetu, pod kateri sta se podpisala predsednica države Nataša Pirc Musar ter premier Robert Golob.

"Leto, ki se poslavlja, je bilo leto težkih preizkušenj. Silna moč narave ni izbirala. Voda je odnašala vse, kar ji je stalo na poti. Tudi človeško življenje. Ni pa odnesla človečnosti, dobrote in solidarnosti. Iz poplavljenih polj so zrasle s še mogočnejšimi in trdnejšimi vejami, ki so se dotaknile vsakega izmed nas. Smo šele na začetku, a se bo obnova nadaljevala. Na stavbah in tista v naših srcih. Vsakdo, ki bo potreboval pomoč, jo bo dobil. To imamo Slovenke in Slovenci v sebi. Nihče ne bo ostal pozabljen," je novoletno poslanico začela predsednica Nataša Pirc Musar. Nadaljevala je, da ob oziranju nazaj, čuti ponos in moč hvaležnost, da imamo drug drugega, ter da smo zrela in povezana skupnost, ki se zaveda svoje moči, če drug drugemu podamo roko in si prisluhnemo.

"To velja tudi za države v mednarodni skupnosti, v kateri ima Slovenija svojo vlogo. Prihodnje leto bo minilo 20 let članstva v Evropski uniji in zvezi NATO, s 1. januarjem pa bo Slovenija za dve leti sedla na svoj sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Ta pomembna odgovornost, ki so nam jo z izvolitvijo zaupale države, bo tudi zrelostni preizkus naše zunanje politike in človeške vesti. Tega se zavedamo in verjamem, da bomo zaupano odgovornost izpolnjevali v duhu Prešernovih verzov, ki jih ponosno pojemo kot svojo himno – »da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«," tako predsednica. Zaželela si je, da bi bilo leto 2024 leto miru. "Da bi veje človečnosti, dobrote in solidarnosti segle do nedolžnih trpečih v Gazi, tako žrtev izraelskega napada kot tudi talcev in žrtev Hamasa, do Ukrajine in do vseh krajev, kjer potekajo oboroženi spopadi."

Izpostavila je še, da so ji ljudje, ki so jih prizadele poplave, pripovedovali, kako so jim sosedje, s katerimi leta ali celo desetletja niso spregovorili niti besede, prišli na pomoč in jim segli v roko. "Takšni prizori in pripovedi me spremljajo vse od takrat. Njihovo sporočilo je poziv k zrelosti in modrosti. Narava ne izbira. Ljudje pa lahko. Izberimo dobroto, solidarnost in človečnost. Tako bo vsak od nas pustil pečat, zaradi katerega bo svet boljši in nekdo srečnejši. Srečno, prelepa, solidarna Slovenija."

Predsednik vlade Robert Golob je uvodoma zapisal, naj bo leto, ki prihaja, leto priložnosti za vsakega izmed nas. "Skupaj gradimo družbo, ki naj temelji na medsebojnem spoštovanju in razumevanju. Posebno pozornost namenimo našim najmlajšim. Slovenija je po podatkih organizacije “Save the children” do otrok najprijaznejša država na svetu. Prizadevajmo si, da tako tudi ostane," je poudaril. Kot našo skupno odgovornost pa navedel, da vsak dan ustvarjamo varno in spodbudno okolje, v katerem lahko naši otroci razvijajo svojo ustvarjalnost in samostojnost.

889223_297-golob
Sašo Švigelj
Premier Robert Golob

"Želim si, da odraščajo ob spoštovanju človekovih pravic in osebnega dostojanstva, v demokratični in varni Sloveniji. V družbi, kjer se vsak posameznik počuti sprejetega in cenjenega. Povezanost, spoštovanje, optimizem in medsebojna podpora - to je moč naše skupne prihodnosti, ki jo s ponosom predajmo naslednjim generacijam," tako Golob, ki je ob koncu zaželel še srečno v novem letu. 

novoletna-poslanica robert-golob nataša-pirc-musar