vestnik

Pirhi iz štirih sosednjih držav v stolpu Vinarium

J.G., 9. 4. 2022
Jože Gabor
Na ogled so tako tradicionalni, kakor tudi sodobnejši motivi in tehnike.
Aktualno

V kupoli na vrhu stolpa Vinarium v Dolgovaških goricah so pripravili razstavo pirhov iz štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Madžarke in Avstrije.

Tradicionalno razstavo pirhov iz sosednjih držav, katerih pokrajine si lahko obiskovalci stolpa ogledajo iz njegove kupole, je organizirala Zveza kulturnih društev Lendava v sodelovanju z občino Lendava. Predsednica ZKD Lendava Elvira Vaupotič Göncz je ob odprtju povedala, da bo na ogled do konca aprila: »Sodeluje 24 razstavljavcev, ki so prinesli pisanice, izdelane v različnih tehnikah. Nekatere so v tradicionalnih tehnikah, kot je tudi najbolj znana tehnika v pokrajini ob Muri, batik, kjer s posebnim pisalom nanesejo stopljen vosek na jajčno lupino. Nekateri pa so se lotili tudi bolj sodobnih motivov in načinov izdelovanja.« Po trije razstavljavci so iz Avstrije, Hrvaške in Madžarke, ostali pa so iz Slovenije. Med avtorji pirhov so tako ženske, kakor tudi moški. Ti so različnih generacij, od upokojencev do otrok in mladih, ki so jih to naučile njihovi starši in stari starši. Ob stolpu so tudi letos postavili pisanico velikanko, ki so jo pred leti občini Lendava podarili ustvarjalci iz Koprivniško-križevaške županije na Hrvaškem. Ta je višja od dveh metrov in je poslikana s prizori štirih letnih časov.

pirhi, vinarium-lendava
Jože Gabor
Na ogled so tako tradicionalni, kakor tudi sodobnejši motivi in tehnike.



Lendavski župan Janez Magyar je dodal, da si razstavo vsako leto ogleda veliko obiskovalcev stolpa Vinarium, tako iz Slovenije, kakor tudi tujine. Čez leto pa so v kupoli stolpa na ogled tudi druge razstave: »Stolp tako tudi s to razstavo kaže na povezanost štirih držav in štirih pokrajin. Kaže pa tudi, da se v teh pokrajinah ohranja tradicija in je veliko likovne in druge ustvarjalnosti med vsemi generacijami. Najmlajša, ki je sodelovala pri nastajanju pirhov na razstavi, je stara le dve leti.« Stolp Vinarium je ena najbolj obiskanih turističnih točk v Pomurju. Spomladi in poleti načrtujejo pri stolpu vrsto kulturnih in turističnih prireditev. Naslednji konec tedna pa bodo v turistično ponudbo občine vključili še adrenalinski zipline Vinarium, ki je med stolpom in najvišjo točko lendavskih goric Piramido.

stolp-vinarium velikonočna-jajca pirhi