vestnik

Najbolj iskane so testenine, kruh, moka, kvas in higienski pripomočki

I.B., 13. 3. 2020
Vestnik.si
Nekatere police v trgovinah so bolj prazne.
Aktualno

V trgovskih centrih, predvsem v trgovinah z osnovnimi življenjskimi živili, je v zadnjih dneh zaznati porast obiska. V največjih trgovinah smo preverili, po čem stranke najbolj povprašujejo in kako je z zalogami.

Iz trgovin Lidl so nam sporočili, da beležijo izredno povečanje nakupov izdelkov z daljšim rokom trajanja oziroma suhega sortimenta ter higienskih pripomočkov. Porast je opazen predvsem pri nakupih riža, testenin, olja, kosmičev, trajnih kruhov, mleka, toaletnega papirja in konzerviranih živil. "Vsa področja v podjetju se trudimo zagotoviti najboljšo možno razpoložljivost teh izdelkov v vseh naših trgovinah. Ker blago naročamo na dnevni ravni, so izdelki, četudi kak dan morda poidejo, naslednji dan spet na voljo. Glede razpoložljivosti zaenkrat spremljamo dogajanje," pravijo pri Lidlu. 

trgovine, koronavirus, gneča
Vestnik.si
Na nekaterih policah je opaziti manj blaga.

gneča v trgovinah, Pomurje
Vestnik.si
Takšna gneča je bila zjutraj v eni od Sparovih trgovin.

V Mercatorju pojasnjujejo, da za zdaj ni motenj pri dobavi izdelkov, če pa kaj poide, pa skušajo čim prej dostaviti nove zaloge, predvsem osnovnih, trajnih in svežih živil, ki so jih, kjer je možno, posebej izpostavili na paletah, da kupcem olajšamo nakup. Spremenili bodo tudi način strežbe denimo pri kruhu, ki je zdaj večinoma pakiran. "Ljudje zdaj najpogosteje kupujejo osnovna živila, torej moko, olje, testenine, riž, konzervirano hrano, otroško hrano, tudi toaletni papir... Tudi prodaja v Mercator spletni trgovini je povečana, predvsem v večjih mestih, tako da prihaja tudi do motenj pri naročanju prek spleta, vendar si tudi tu ves čas prizadevamo sproti reševati zadeve za čim bolj tekočo oskrbo," še pravijo in dodajajo, da je danes povpraševanje posebej povečano.  

trgovine, koronavirus, gneča
Vestnik.si
Na nekaterih policah je opaziti manj blaga.

Iz Hoferja sporočajo, da dovoz živil v centralno skladišče v Lukovici poteka večinoma brez posebnosti, so pa količine dostav večje. "Hkrati tudi na področju centralnega skladišča že izvajamo dodatne preventivne ukrepe (razkuževanje ob uvozu, razkladanju, informiranje o higienskih standardih itd)," pravijo. V trgovinah vsakih nekaj ur razkužujejo površine, posebno pozornost namenjajo ročajem nakupovalnih vozičkov in košar. "Kmalu bodo v trgovinah tudi postaje za razkuževanje rok, med tem časom pa si lahko kupci roke razkužijo ob blagajni, kjer imajo zaposleni na razpolago ustrezna razkužila," dodajajo. V Hoferju o skrajšanem delovnem času ali morebitnem zaprtju ne razmišljajo. 

parkirišče, nakupovalno-središče
Vestnik.si
Tudi parkirišča so pretežno zasedena.

V Tušu beležijo povečano število večjih nakupov in povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom trajanja, nekateri kupci pa osnovna živila kupujejo na zalogo. "To so predvsem moka, sladkor, olja, suhi kvas, suhe mesnine, konzervirani izdelki, higienski pripomočki in tudi zamrznjeni izdelki," pravijo in dodajajo, da imajo zaloge izdelkov dovolj. Blago dnevno dobavljajo iz lastnega logističnega centra, zato ni potrebe za zaskrbljenost za pomanjkanje živil. "Tudi sadje in zelenjava tekoče prihajata na naše prodajne police, saj imamo različne nabave vire, od tega veliko slovenskega sadja in zelenjave," pojasnijo. Tuš delovnega časa še ne namerava spremeniti, beležijo pa za več kot 100-odstotno porast naročil v spletnem supermarketu. 

trgovine, police, koronavirus
Vestnik.si
Nekatere police v trgovinah so bolj prazne.

V Sparovih trgovinah beležijo v zadnjih dneh povečan obisk in večje povpraševanje po osnovnih živilih. "Vsem kupcem zagotavljamo, da smo dobro pripravljeni na dodatno povpraševanje in v naše trgovine nemoteno dobavljamo zadostne količine izdelkov," zatrjujejo, obenem pa sporočajo, da v luči izrednih razmer, ki jim botruje povečana gneča v trgovinah, zaposleni ne zmorejo sprotnega polnjenja polic, zato prosijo za razumevanje. 

trgovine, koronavirus, gneča
Vestnik.si
Na nekaterih policah je opaziti manj blaga.

V družbi BTC, kjer pravijo, da zaenkrat ne beležijo rasti obiska, so sicer že konec februarja sprejeli številne preventivne ukrepe. Zaposleni so seznanjeni s preventivnimi ravnanji, v vseh sanitarijah so nameščena razkužila za roke, izobešeni pa so tudi nasveti za umivanje rok in pravilno higieno kašlja. "V objektih, kjer ni mogoče zagotoviti dodatnega prezračevanja preko odpiranja oken, smo delovanje prezračevalnih sistemov za zajem svežega zraka nastavili na maksimum. Sicer pa tako kot vedno v celoti sledimo navodilom proizvajalcev glede rednega vzdrževanja prezračevalnih sistemov, vključno z menjavami zračnih filtrov," pravijo in dodajo, da sanitarije, vratne kljuke in tipke dvigal sprotno in večkrat dnevno čistijo in dezifincirajo. 

Danes so iz BTC še sporočili, da so uvedli posebni delovni čas, ki velja od danes do preklica. Nakupovalno središče je od ponedeljka do sobote odprto od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprto. 

parkirišče, nakupovalno-središče
Vestnik.si
Tudi parkirišča so pretežno zasedena.

Sicer pa je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec že včeraj zatrdila, da pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja. Dejala je, da v Sloveniji ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine. Svetuje še, da se ljudje ne gibajo po velikih trgovskih centrih in tudi ni potrebe, da bi si ustvarjali večje zaloge hrane.

Medtem pa Tržni inšpektorat RS opozarja gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako.

Vestnik.si
Na nekaterih policah je opaziti manj blaga.
trgovine koronavirus povečan-promet