vestnik

Plač ta teden v podjetju Moda Mi&lan kljub obljubam ne bo. Direktor je delavkam na sestanku ubil še zadnje upanje

Damjana Nemeš, 3. 5. 2023
Jure Kljajić
V sredo je bil v podjetju ponovno sklican zbor zaposlenih, na katerem je direktor zbrane obvestil, da marčevskih plač z nadomestili in prispevki ta teden še ne bo.
Aktualno

Milan Mörec, direktor tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec, je 24. aprila sklical zbor delavcev, na katerem jim je zagotovil, da bodo plače za marec prejeli do konca tedna oziroma najkasneje v tem tednu, torej do 5. maja. V sredo je bil v podjetju ponovno sklican zbor zaposlenih, na katerem je direktor zbrane obvestil, da marčevskih plač z nadomestili in prispevki ta teden še ne bo.

Od plačilnega dne, ki je 18. v mesecu, je minilo že šestnajst dni, zadnji priliv na transakcijske račune delavcev od podjetja Moda Mi&lan je bil 12. aprila, ko so dobili nakazano zapoznelo nadomestilo za malico za februar. Pred tem so 18. marca dobili nakazano februarsko plačo, čez nekaj dni še nadomestilo za potne stroške. Od tega je torej že več kot mesec in pol.

Okoli 100 delavk in delavcev je obupanih in se sprašuje, ali naj zopet hodijo delat ves mesec, da na koncu spet ne bodo dobili plače. »Na sestanku nam je ubil še zadnje upanje,« nam skrušeno pove ena od delavk, ki ne želi biti imenovana. Kot je dodala, se zaposleni sprašujejo, kako naprej ter na koga naj se sploh obrnejo, da jim bo kakor koli pomagal. »Položnice čakajo, hladilniki so prazni, tanki za gorivo so prazni. Kaj naj naredimo,« nam je še dejala povsem potrta.

moda-mi&lan, milan, milan-mörec, gornji-petrovci, delavke
Jure Kljajić
Od plačilnega dne, ki je 18. v mesecu, je minilo že šestnajst dni, zadnji priliv na transakcijske račune delavcev od podjetja Moda Mi&lan je bil 12. aprila, ko so dobili nakazano zapoznelo nadomestilo za malico za februar.

Direktor medtem goni eno in isto, da se trudi in da plača bo, ko bo za to zagotovljen denar. »Da so problemi, je res, da bi namerno šikaniral delavce in da namerno ne bi izplačeval dohodkov, pa ni res,« se je izgovarjal direktor in v isti sapi navrgel, da so nekateri v podjetju, ki tako ali drugače škodijo ugledu firme, svojim sodelavcem in tudi njemu. »Če hoče kdo uničiti Modo Mi&lan, tu ne morem nič,« je izjavil v odzivu na tiskovno konferenco inšpektorata za delo. Inšpektorat je 25. aprila zaradi ponavljajočih se kršitev na Policijski upravi Murska Sobota vložil kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo družbe Mode Mi&lan zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Kaj sledi?

Kot nam je ob pripravi prispevka že prejšnji teden zatrdila Zdenka Bobovec, sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, območne organizacije Pomurje, bo po 8. maju, če plače delavcem ne bodo izplačane, sklican zbor članov sindikata družbe Mode Mi&lan. Delavci poleg marčevskih plač medtem še vedno čakajo tudi na izplačilo večine lanskega regresa.

Preberite še: (TRPLJENJE MÖRČEVIH ŠIVILJ) Dostojanstvo dela je poteptano do konca, minuta dela vredna največ 23 centov 

moda-mi&lan plače zaposleni