vestnik

Plačani so po kilogramu pobranega pridelka

Damjana Nemeš, 27. 8. 2021
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Začne se maja z obiranjem jagod in konča oktobra z obiranjem jabolk. Bruto urna postavka ne sme biti nižja od 5,46 evra

Območne službe Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) so pred dnevi posodobile seznam sezonskih del v kmetijstvu. Na seznamu murskosoboške službe sta dve ponudbi, Radgonske gorice iščejo delavce za trganje grozdja, Branko Šilec iz Sadjarstva Šilec pa delavce za obiranje jabolk. Prvi ponudnik išče 120 delavcev. Delo bo trajalo od konca avgusta do začetka septembra, izvajalo se bo na območju Hercegovščaka, Črešnjevec in Janževega Vrha - Kapele. Delavci bodo imeli organiziran en topli obrok, izkoristijo lahko tudi možnost avtobusnega prevoza iz Murske Sobote, delodajalec pa še opozarja, da bo delo zajemalo občasno dvigovanje bremen do 15 kilogramov. Drugi ponudnik išče 60 delavcev, ki bodo delo v Godemarcih pri Mali Nedelji začeli avgusta in ga končali predvidoma oktobra. Delodajalec ponuja organizirano toplo malico in sok, delavci pa bodo plačani po učinkovitosti. Po odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljanje začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu, ki velja od prvega aprila letos, bruto urna postavka ne sme biti nižja od 5,46 evra. »Delodajalci, ki povprašujejo po sezonskih delavcih, imajo postavljeno plačilo na kilogram pobranega pridelka,« pove Sonja Križanič, strokovna delavka za izvajanje zaposlovanja območne službe ZRSZ Murska Sobota.

60d1d7380d940b269a0f581d8371314b
Nataša Juhnov
Delodajalci v Pomurju iščejo sezonske delavce za trganje grozdja in obiranje jabolk. Foto Nataša Juhnov

Interes za sezonsko delo ne upada

Za sezonska dela, ki se v Pomurju začnejo z obiranjem jagod v maju, končajo pa se glede na vremenske razmere običajno v oktobru, ko se obirajo še zadnja jabolka, se lahko prijavijo dijaki in študenti, upokojenci, brezposelne osebe ali zaposleni. »Na ZRSZ naše stranke obveščamo o možnosti sezonskih del. Osebe se prijavijo pri delodajalcih oziroma ponudnikih del, zavod za zaposlovanje pa morajo o tem obvestiti. Obvezno nas morajo obvestiti prejemniki denarnega nadomestila. Če je njihov neto mesečni zaslužek sezonskega dela več kot 400 evrov, se jim namreč zniža denarno nadomestilo,« je pojasnila Križaničeva.

Interes iskalcev sezonskega dela je vsako leto približno enak, prav tako se vsako leto pojavijo isti delodajalci. »Več let se kot iskalci sezonskega dela vračajo predvsem aktivni upokojenci, pa tudi stranke zavoda, ki imajo sicer malo možnosti za redno zaposlitev.« Na povpraševanje ponudnikov po delavcih in na povpraševanje delavcev po sezonskem delu epidemija ni bistveno vplivala, bolj na tokove povpraševanja vplivajo slabe vremenske razmere. Takrat se število obiralcev zmanjša, delodajalci pa iščejo dodaten kader.

Pet večjih ponudnikov

Na območni službi ZRSZ Murska Sobota so imeli oziroma imajo v letošnjem letu pet večjih ponudnikov sezonskega dela, to so Skupina Panvita, PanOrganix, Dveri-Pax Jarenina, Radgonske gorice in Sadjarstvo Branko Šilec, vsako leto pa se pojavi tudi nekaj manjših.

obiranje-grozdja delo sezona