vestnik

Plačujejo davek na dež, kleti pa imajo polne vode

Timotej Milanov, 4. 5. 2018
Osebni arhivi prebivalcev Dalmatinove ulice
Poplavljena Dalmatinova ulica v Černelavcih
Aktualno

Prebivalci Černelavec se ob večjih nalivih že leta bojujejo s poplavljanjem kleti. Ob zadnjem deževju jim je prekipelo, zato bodo najeli odvetnika in tožili občino.

Prebivalci tako imenovanega novega naselja v Černelavcih so izgubili potrpljenje, že leta predstavnike občine in občinskega javnega podjetja Komunala opozarjajo na neustreznost kanalizacijskega sistema, zaradi katere imajo ob vsakem večjem nalivu zalite kleti, ob zadnjem deževju pa je bila prelita kaplja čez rob, pravijo. Tokrat je bilo najhuje v Dalmatinovi ulici, kjer se nekateri stanovalci bojijo oditi na dopust, da jim v času odsotnosti ne bi poplavilo hiše. “Vsako leto v zadnjih 15 letih imamo ob nalivih velike težave, naveličani smo čakanja, saj nihče nič ne naredi,” pravi Dušan Nađ. “Ko smo imeli pred leti prvič vodo v kleti, smo dali narediti nepovratni ventil, prav tako imamo žlebove usmerjene v ponikovalnico, a vse skupaj nič ne pomaga, saj padavinska voda enostavno teče po klancu v garaže in kletne prostore,” še pove Nađ, ki je še posebej ogorčen, da se to dogaja kljub temu, da morajo krajani Černelavec plačevati tako imenovani davek na dež. Gre za dajatev, ki jo je Mestna občina Murska Sobota uvedla konec leta 2016 s sprejemom elaborata o oblikovanju cene čiščenja komunalne odpadne vode in padavinske vode z javnih površin ter cene storitev čiščenja padavinske vode s streh v mestni občini. Davek na dež je bil uveden samo za območja v občini z mešanim kanalizacijskim sistemom, v katerega se stekajo odpadne in padavinske vode, torej za Mursko Soboto in Černelavce. Hkrati s sprejemom elaborata so takrat mestni svetniki sprejeli tudi sklep, da se bodo tako zbrana sredstva namenila za sanacijo kanalizacijskega sistema v Černelavcih in Murski Soboti.


60562960041cb240580a5e5003269543
Osebni arhivi prebivalcev Dalmatinove ulice
76-letni Štefan Lednik pred hišo s črpalko čaka na najhujše

Situacija niža vrednost hiš

“To niža tudi vrednost naše hiše, da ne omenjam dodatnih stroškov, ki jih imamo zaradi vsakoletnega pleskanja poplavljenih prostorov, morali smo kupiti dve črpalki, prav tako smo morali menjati pohištvo, ki ga je uničila voda. Star sem 57 let in sem najmlajši v ulici, počasi bomo morali razmišljati tudi o prodaji hiš, a kdo bo kupil te nepremičnine, dokler to ne bo urejeno,” se huduje Nađ, ki opozarja, da zadeve vplivajo tudi na psihično stanje prebivalcev Dalmatinove. “Nikoli, ko grem na dopust, se ne morem sprostiti, saj nikoli ne vemo, kaj bo, ko bo nevihta. Že pred leti je bila tu občinska delegacija, pa se ni nič premaknilo. Sedaj smo se dogovorili, da bomo temu naredili konec, najeli bomo odvetnika in šli v tožbo proti občini.”



Podobne izkušnje ima njegov sosed Štefan Lednik: “Sploh ne moremo iti od doma, ker se bojimo, kaj se bo zgodilo v primeru dežja. Ob vsakem večjem nalivu imamo vodo v kleti, ne vemo, kaj naj še naredimo.” Skupaj s sosedi so pred časom skušali nekoliko dvigniti robnike ob svojih parcelah z dodatnim nanosom asfalta, a ni pomagalo, ob dežju je vode v ulici enostavno preveč. 76-letni Lednik mora vsakič ob deževnem vremenu pred hišo čakati, pripravljen s črpalko, s pomočjo katere odvaja vodo iz kletnih prostorov svoje hiše. Leta boja z vodo in neodzivnost občine sta ga izčrpala, zato razmišlja, da bi prodal hišo. “Pozimi. ko ni takih padavin, še gre, poleti pa je katastrofa, strah me je pomisliti, kaj nas še čaka letos.”
Nađ in Lednik pravita, da je bilo vse v redu, dokler se niso na isti kanalizacijski sistem priklopila še bližnja naselja Veščica, Kupšinci, Polana in Borejci, zadnji so sicer del tišinske občine.

864a243a62c3fdb83fce57227dc3669b
Osebni arhivi prebivalcev Dalmatinove ulice
Poplavljena Dalmatinova ulica v Černelavcih

Samo obljubljajo, nič pa ne storijo

Enako usodo deli njun sosed Mladen Prettner: “Ni težava podtalnica, ampak kanalizacija enostavno ne požira vode. Mešani kanalizacijski sistem še dodatno poslabša situacijo, ne vem kdo si je to izmislil. Vsako leto imamo vsaj enkrat vodo v kleti, če je vode v prostoru za deset ali dvajset centimetrov, seveda to pomeni škodo. Vse so nam že obljubili, pa se še vedno ni nič premaknilo.”
Predsednik černelavske krajevne skupnosti Miran Forjanič poudarja, da so v letošnjem občinskem proračunu predvidena sredstva za tovrstne namene, od katerih bi lahko po njegovih besedah 50 tisoč evrov namenili tudi za čiščenje in sanacijo kanalizacijskih cevi v Černelavcih. Krajani so pred časom ustanovili tudi strokovni odbor, ki je sprejel glede situacije več ugotovitev in občini predlagal celovit pristop k sanaciji kanalizacijskega sistema. “Vse to smo posredovali občini in Komunali, kjer samo obljubljajo, pa nič ne storijo. Rajši delajo vse mogoče, samo tisto ne, kar je v zemlji, ker se ne vidi. Letos so volitve in očitno je pomembno samo to, kar se vidi.”

46a8ec1e9d5d4e90089bf783e3cb8491
Osebni arhivi prebivalcev Dalmatinove ulice
Poplavljena Dalmatinova ulica v Černelavcih

Na občini odgovarjajo, da je sanacija kanalizacije v Dalmatinovi, Slovenski in Liškovi ulici v Černelavcih predvidena v drugi polovici letošnjega leta. “V letu 2017 je bila kot eden izmed ukrepov izvedena sanacija severnega kolektorja, in sicer v dveh fazah. V prvi fazi od vaško-gasilskega doma v Černelavcih, na mestu, kjer prečka Goričko ulico, delno v Zadružni ulici ter Dolgi ulici do razbremenilnega kanala reke Ledave. V drugi fazi je bila izvedena sanacija od razbremenilnega kanala Ledave na območju Fazanerije, kjer prečka Kopališko ulico in se nadaljuje čez območje bivše Pomurke do Lendavske ulice, nato naprej po Industrijski ulici do čistilne naprave. Učinki sanacije so zmanjšanje vdora podtalnice v kanalizacijo, povečanje pretoka ter podaljšanje življenjske dobe severnega kolektorja,” so še zapisali v odgovoru.

Osebni arhivi prebivalcev Dalmatinove ulice
Poplavljena Dalmatinova ulica v Černelavcih 
černelavci Mestna občina Murska Sobota