vestnik

(PLANIKA KRANJ) V stečajni masi še kapelica v Turnišču

Majda Horvat, 13. 10. 2022
Majda Horvat
V Turnišču so na novo našli šest kvadratnih metrov veliko parcelo, na kateri stoji kapelica, in še štiri parcele v skupni velikosti 1113 kvadratnih metrov, na katerih je postavljena stanovanjska hiša. Foto Majda Horvat
Aktualno

Po šestih letih od uradnega končanja stečajnega postopka obutvenega podjetja Planika Kranj, katerega del je bil tudi proizvodni obrat v Turnišču, je okrožno sodišče v Kranju maja letos objavilo sklep, da se stečajni postopek uvede znova zaradi pozneje najdenega premoženja.

Ta bi se najverjetneje začel in končal brez pozornosti javnosti, če stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek ne bi Občini Turnišče poslal zahtevka za lokacijsko informacijo za pet parcel v Turnišču, najdenih kot premoženje Planike Kranj, ki ni bilo zajeto v stečaju.

Ob teh parcelah v Turnišču se je našlo še trisobno stanovanje v četrti Mokošica v Dubrovniku in ena manjša parcela v Kranju, kar je najverjetneje tudi privedlo do obnovitve stečaja. V Turnišču so na novo našli šest kvadratnih metrov veliko parcelo, na kateri stoji kapelica, in še štiri parcele v skupni velikosti 1113 kvadratnih metrov, na katerih stoji stanovanjska hiša. Stečajni upravitelj obnovljenega stečaja v svojem nedavno objavljenem otvoritvenem poročilu navaja, da so lastniki družinske hiše že napovedali namero za odkup premoženja oziroma uveljavljanje izločitvene pravice, prav tako naj bi to storila D.S.U., družba za upravljanje in svetovanje v lasti države, in sicer za stanovanje v Dubrovniku. Turniška občina pa bo za zemljišče s kapelico najverjetneje uveljavljala predkupno pravico. Vsaj tako so povedali v občinski upravi.



Ob vprašanju, kako so se omenjene parcele v Turnišču sploh znašle v lastništvu Planike Kranj in kako je mogel Andrej Marinc, ki je leta 2004 prevzel vodenje stečajnega postopka, izpustiti to premoženje, še posebej stanovanje v Dubrovniku, pozornost vzbuja tudi ime upnika, ki je to »izvrtal« in na sodišču tudi dosegel vnovično uvedbo stečajnega postopka. Gre za podjetje Dorikvan iz Ljubljane, ki se sodeč po lanskem poslovnem izidu in bilanci stanja ukvarja s »prenašanjem« denarja oziroma finančnimi transferji. Podjetje nima zaposlenih, a vendar prihodke, ki so znašali lani 30 tisoč evrov, njegova sredstva pa kar 124 tisoč evrov. Od tega skoraj sto tisoč evrov znašajo kratkoročne finančne obveznosti. V kakšnem poslu so nastale oziroma komu dolguje, ni znano. Podjetje Dorikvan se je skupaj z imeni lastnikov pred leti že tudi omenjalo v sodnih postopkih zaradi obtožb o sumljivih poslih s poceni nakupi premoženja v stečajnih postopkih v sodelovanju s stečajnim upraviteljem.


Če vemo, da bo kupnina s prodajo najdenega premoženja razdeljena med vse upnike, ki jim je bila priznana terjatev v prvem stečaju, potem se lahko vprašamo, s kom se je Dorikvan dogovoril za vnovični postopek. Kajti sam je moral na sodišču pošteno dokazovati, da je v stečaju Planike Kranj sploh bil upnik. To je postal šele z odkupom treh terjatev, ki skupaj niso tvorile omembe vrednega zneska.

planika-kranj turnišče kapelica