vestnik

PMSNS bo naročila revizijo Horvathove zapuščine

R. Š., 6. 3. 2023
FB profil Ferenc Horvath
Ferenc Horvath in Dušan Orban.
Aktualno

Novo vodstvo na čelu z Dušanom Orbanom bo naročilo pregled poslovanja prejšnjega vodstva.

Svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) se je v novi sestavi sredi februarja sestal na drugi seji, imenoval člane odborov in drugih delovnih teles ter odločal o porazdelitvi finančnih sredstev za proračunsko leto 2023, kot kaže, pa bo naročil tudi revizijo poslovanja krovne organizacije pomurskih Madžarov v preteklem obdobju. To nam je potrdil Dušan Orban, prvi mož PMSNS, ki je januarja po treh mandatih zamenjal Ferenca Horvatha.

Predlog sveta PMSNS je bil, da se izvede notranja revizija z zunanjim izvajalcem, kar je po besedah Orbana nekaj povsem običajnega, ko se zamenja vodstvo neke organizacije. Do naslednje seje bodo tako zbirali ponudbe, odločitev o izboru pa bo moral sprejeti svet PMSNS. Kot poudarja Orban, bo naročilo revizije precejšen finančni zalogaj za organizacijo, ki sicer razpolaga z več milijoni evrov, a to so namenska sredstva, rezervirana za projekte.

330924898_1320246905201488_172726663057690267_n
PMSNS
Svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ki ga vodi Dušan Orban, bo predvidoma na naslednji seji odločal o izboru revizorja.
PMSNS je pod vodstvom Horvatha zrasla v dokaj pomembnega in kapitalsko močnega akterja v lokalnem okolju, a so ji nekateri očitali tudi sporne finančne transakcije, predvsem v povezavi z lastnim podjetjem Minta in nekdanjim lendavskim županom Antonom Balažkom. Orban sicer velja za Horvathovega zaveznika, saj je bil v minulem mandatu tudi eden od podpredsednikov sveta PMSNS, dosedanji predsednik pa ima v stavbi, kjer domuje PMSNS, poslansko pisarno.

Mimo slovenske države

Portal Oštro je medtem poročal, da Madžarska ni seznanila Slovenije z nakupom novih prostorov za Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost (PMSNS) v Lendavi. Po zakonu o ugotavljanju vzajemnosti lahko tuja država pridobi lastninsko pravico za slovensko nepremičnino, če predloži potrdilo o ugotovitvi vzajemnosti, a madžarsko zunanje ministrstvo, ki je leta 2019 za 750 tisoč evrov odkupilo staro meščansko hišo na naslovu Glavna ulica 7, tega ni storilo. Po obsežnih renovacijah sta prenovljeno hišo pomurske madžarske skupnosti lanskega julija odprla takratni predsednik države Borut Pahor in madžarska predsednica Katalin Novak, Madžarska pa je nepremičnine dala za nedoločen čas v brezplačno uporabo PMSNS. Zaradi zapleta so po poročanju portala Oštro na ministrstvu za zunanje zadeve na pogovor poklicali madžarskega veleposlanika.

pomurska-madžarska-samoupravna-skupnost revizija