vestnik

Po bizarnem soočenju na javni televiziji novinarji stopili skupaj

Vestnik.si, 22. 4. 2022
Vestnik.si
Zakaj plačujemo RTV prispevek?
Aktualno

Po pozivu Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija k takojšnjemu odstopu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. direktorja Televizije Slovenija in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha ter s tem prevzemu odgovornosti za nastale razmere na RTV Slovenija so se jim pridružili še drugi novinarji. Objavljamo sporočilo Društva novinarjev Slovenije.

Včerajšnje predvolilno soočenje pomeni kršitev Poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija, Zakona o RTV Slovenija inProgramskih standardov RTV Slovenija, in ni vredno javne televizije, njenih ustvarjalcev in ni vredno javnosti. Rešitev je v takojšnji vrnitvi javne televizije k profesionalnosti, angažiranju kadrov, ki znajo delati televizijo, so novinarsko specializirani in ki jih naš javni medij ima, vendar so v imenu servilnosti politiki odrinjeni na rob.

Včerajšnje soočenje razumemo kot nadaljevanje poskusov razgradnje in podreditve javnega RTV, njegove uredniške avtonomije in institucionalne neodvisnosti. Vodstvo javnega medija ob podpori programskega in nadzornega sveta ter nekaterih posameznikov vse od nastopa samovoljno posega v program in ga siromaši, na hitro in mimo mnenj uredniških kolektivov kadruje, nadalje zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, ignorira socialni dialog in grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu.

Novinarski kolektivi, sindikati in društvo se zato pridružujemo pozivu Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija k takojšnjemu odstopu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. direktorja Televizije Slovenija in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha ter s tem prevzemu odgovornosti za nastale razmere na RTV Slovenija. Vodstvo in organi upravljanja RTV so v skladu z zakonodajo zavezani javnosti in javnemu interesu, in ne čemu ali komu drugemu.

soočenje aktiva-novinarjev rtv
Kaj zdaj berejo drugi