vestnik

(POPLAVE) Po materialnih potrebah psihosocialna podpora

Ines Baler, 22. 9. 2023
Jure Kljajić
Izredne denarne socialne pomoči so bile namenjene za sanacijo hiš, predvsem streh, kleti, oken. Foto Jure Kljajić
Aktualno

CSD Pomurje za izredno denarno socialno pomoč zaprosilo 137 ljudi.

Po hudih poplavah v avgustu in še prej po julijskih neurjih so lahko gospodinjstva, ki so utrpela škodo, zaprosila za različne oblike pomoči. Med drugim je vlada v začetku avgusta Rdečemu križu Slovenije (RKS) in Slovenski karitas dodelila po pet milijonov evrov za pomoč prizadetim prebivalcem. Določene so bile tri stopnje škode na domovih in do 28. avgusta so lahko ljudje vložili vlogo za dodelitev sredstev. Za prvo stopnjo, kamor spadajo trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljiva in zahtevajo nadomestno bivališče, pomoč znaša 3000 evrov, za drugo, za primere poplavljenih stanovanjskih etaž, 1500 evrov, in za tretjo stopnjo, za poplavljene kletne prostore, 500 evrov.  

Iz RKS so odgovorili, da so iz Pomurja doslej prejeli in obdelali 198 prošenj. »Šestintrideset ljudi je zaprosilo za finančno pomoč v skladu s kriteriji po julijskih neurjih, 162 pa za finančno pomoč po avgustovskih poplavah.« Minuli teden so delo začele skupne komisije, ki pregledujejo vloge. »Glede na to, da gre za finančna sredstva, ki jih je za pomoč namenila vlada, bodo pomoč prejeli vsi, ki so oddali ustrezno vlogo. Rok za izplačilo sredstev, ki smo jih prejeli od države, je 12. september 2023 in pri RKS bomo v ponedeljek in torek izvajali nakazila,« pove Matic Slapšak iz službe za odnose z javnostmi. V RKS opažajo, da so potrebe po pomoči velike, in pričakujejo, da se bodo v jesenskih mesecih še povečale. »Če so to bile najprej zahteve po osnovni pomoči – hrani, vodi, higienskih pripomočkih, tudi zdravilih in oblačilih – ter nato na primer po čistilih in razvlažilnikih, sedaj zaznavamo predvsem potrebe po psihični pomoči in psihosocialni podpori, ki jo prostovoljci in bolničarji zagotavljajo od vrat do vrat.« Znano je tudi, da če bo višina odobrenih sredstev presegla razpoložljiv znesek, si bo vlada prizadevala za zagotovitev dodatnih sredstev, če pa bodo namenska sredstva na podlagi ocene vlog ostala neporabljena, se bo odobrena višina pomoči sorazmerno povečala za prvo in drugo škodno stopnjo.


Do konca leta

Ljudje oziroma gospodinjstva, ki z lastnimi sredstvi ne morejo kriti sanacije škode, so lahko zaprosili tudi za izredno denarno pomoč. Center za socialno delo (CSD) Pomurje je do sedaj prejel 137 vlog. Po besedah direktorice Sandre Babič so jih rešili 61, vsem so izdali pozitivne odločbe, preostale so v reševanju. »Izredne denarne socialne pomoči so bile namenjene sanaciji delov hiš, predvsem streh, kleti, oken ... Odobrene so bile v najvišjem možnem znesku oziroma glede na predložen predračun,« je dodala. Tisti, ki so za pomoč zaprosili, so morali namreč v vlogi natančno navesti, za kakšen namen jo potrebujejo, in tudi opredeliti višino potrebnih sredstev. Tudi v CSD Pomurje ugotavljajo, da ljudje potrebujejo tako materialno kot tudi psihosocialno pomoč. Vloge še pričakujejo, saj jih je v skladu z interventnim zakonom mogoče oddajati do konca leta, kljub vsemu pa občutnega povečanja potreb po pomoči v primerjavi z lanskim letom ne zaznavajo. 

psihosocialna-podpora csd-pomurje poplave