vestnik

Po Miškovi poti od Velike Polane do Lendavskih goric

Jože Gabor, 9. 10. 2022
Jože Gabor
Pohod po poteh Miška Kranjca
Aktualno

Planinsko društvo Lendava je v sodelovanju z Društvom Štrk Slovenija iz Velike Polane šestindvajsetič organiziralo Pohod po poteh Miška Kranjca od Velike Polane do Lendavskih goric.

Udeleženci so hodili po poti, na katero se je rad podal pisatelj Miško Kranjec, ko je šel od svoje rojstne hiše v Veliki Polani do svoje zidanice z vinsko kletjo v Lendavskih goricah. Med vinogradi do zidanice vodi več poti. Tokrat so šli do novega lendavskega pokopališča pri Čentibi in potem mimo vinograda Vinogradništva Smej do nekdanjega Miškovega vinograda, za katerega sedaj skrbijo člani Društva Štrk Slovenije. Ti skrbijo tudi za njegovo rojstno hišo, v kateri je knjižnica in zbirka o pisatelju in njegovem literarnem in likovnem ustvarjanju. Manj je znano, da je pisatelj bil tudi ljubiteljski slikar in navdušeni nogometni navijač.

pohod, miško-kranjec, velika-polana
Jože Gabor
Pohod po poteh Miška Kranjca

Predsednik Planinskega društva Lendava Štefan Kozak je povedal, da so si udeleženci pohoda najprej lahko ogledali pisateljevo rojstno hišo v Veliki Polani. Potem so se podali do Male Polane, kjer so se najprej ustavili v Zadrugi za razvoj podeželja Pomelaj, kjer so si lahko kupili tudi spominke in druge njihove izdelke. Potem so šli do Copekovega mlina in ob Črncu in Ledavi do zapornice na potoku Ledava, kjer je bil postanek. Od tam so se podali do Lendave in do začetka vasi Čentiba, kjer se je začela hribovita pot. Po postanku pri zidanici Vinogradništva Smej so šli do Miškovega vinograda, Stolpa Vinarium Lendava, najvišje točke v Lendavskih goricah Piramide ter pot zaključili v vaškem domu Lendavskih in Dolgovaških goric. Z Društvom Štrk iz Velike Polane se dogovarjajo, da bi naslednje leto bil pohod v nasprotno smer in bi ga zaključili v Veliko Polani.
Veseli jih, da se je pohoda udeležilo veliko pohodnikov vseh generacij, dodaja Štefan Kozak. Ob pomurskih so bili še iz Ljubljane, Litije in drugih območij Slovenije. Prišli pa so tudi iz sosednjih pokrajin Hrvaške in Madžarske. Najbolj znan opis te poti je v Kranjčevi knjigi Strici so mi povedali, ko se je pisatelj skupaj s strici odpravil igrat na gostüvanje med vinograde Lendavskih goric. Tisti, ki so se s pisateljem družili, pa se spominjajo, da je bil velik ljubitelj narave ter sprehodov v naravi in je večkrat šel tudi skozi Polanski in Črni log do Banute in Mostja ter potem skozi Dolgovaške gorice do svoje zidanice v Lendavskih goricah.

pohod, miško-kranjec, velika-polana
Jože Gabor
Pohod po poteh Miška Kranjca

pohod, miško-kranjec, velika-polana
Jože Gabor
Pohod po poteh Miška Kranjca

planinsko-društvo-lendava društvo-štrk pohod-po-poteh-miška-kranjca pohod