vestnik

Po napadih na nekatere poslance Zorčič napoveduje razmislek o vložitvi kazenske ovadbe

STA, 12. 7. 2021
STA
Igor Zorčič
Aktualno

Predsednik DZ Igor Zorčič je napade na nekatere poslance po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih, pri čemer je odmeval primer nasilja do vodje poslancev NSi Jožefa Horvata pred DZ, v izjavi označil za nedopustne.

"Menim, da so šli nekateri celo tako daleč, da bomo razmislili o vložitvi kazenske ovadbe," je napovedal Zorčič. Skupina ljudi je minulo sredo zvečer po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih pred DZ obstopila vodjo poslanske skupine Jožefa Horvata (NSi) in bila do njega nasilna. Kot je v dopisu Zorčiču zapisal Horvat, so ga protestniki pričakali po prihodu iz DZ na prehodu čez cesto pri Maxi marketu. Vpili so nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Odgovoril jim je, da tako kot vedno, po vesti, nasilneži pa so mu zaprli pot, ga obkolili in mu grozili, češ da bo že plačal. Vanj so tudi pljuvali.

Zaradi dogodka je Zorčič v petek sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem so se poenotili, da je treba režim varovanja "v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati". Danes je povedal, da so imeli tudi sestanek s policijo, ki je zadolžena za varovanje DZ.

Po Zorčičevih navedbah je dejstvo, da so takšni napadi specifičnih skupin, ki izražajo nestrinjanje z določenimi zakoni, nedopustni. "Kolikor je videti na nekaterih videoposnetkih, ki so objavljeni na spletnih omrežjih, gre za ščuvanje in pozivanje k nasilju," je pojasnil.

jožef-horvat, poslanec-nsi, nova-slovenija, dejan-židan, poslanec, socialni-demokrati
Sašo Švigelj
Jožef Horvat

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi), zmerjanje in pljunke pa je za TV Slovenija potrdil tudi Zmago Jelinčič.

V nedeljo popoldne pa so neznanci v Žalcu skozi zadnje okno osebnega vozila poslanca SDS Ljuba Žnidarja polili neznano tekočino, poroča spletni portal Nova24TV. Verbalnega napada in grožnje s smrtjo ter umorom njegove družine je bil danes delež tudi poslanec SDS Janez Moškrič, ki je grožnje že prijavil policiji, še navaja portal.

Preberite še: Pomurskega poslanca Jožefa Horvata napadli v Ljubljani

dz predsednik poslanec nasilje