vestnik

Po napadu na Ptuju: Bo sodnika varovala policija?

ABE, 21. 9. 2020
Jure Zauneker
Razbite šipe in popisana fasada sodišča v Ljutomeru - to naj bi bilo po očitkih tožilstva delo Boštjana Klementa.
Aktualno

Na sodni obravnavi na ptujskem okrajnem sodišču niso bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi.

Vrhovno sodišče je obsodilo fizični napad na Gorazda Tivadarja, sodnika ljutomerskega okrajnega sodišča, med sodno obravnavo na okrajnem sodišču na Ptuju. V sporočilu za javnost so zapisali, da ne verbalno ne fizično nasilje ne smeta postati del civilizirane družbe. Poudarjajo, da to ni osamljen primer, saj da o podobnih pritiskih in nadlegovanjih zaradi opravljanja sodniške funkcije večkrat poročajo tudi drugi sodniki. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je na podlagi dostopnih informacij ocenil, da na ptujskem okrajnem sodišču med sodno obravnavo niso bili sprejeti ustrezni varnostni ukrepi. Zato je lahko Boštjan Klement iz Ljutomera, ki je v preteklosti že večkrat prišel navzkriž z zakonom, sredi sojenja napadel pričo, sodnika Tivadarja.

murska-sobota, sodišče, policija
Nataša Juhnov
Policija. Slika je simbolična.

Policisti za zdaj dogodek obravnavajo kot sum storitve kaznivega dejanja oviranja pravosodnih organov in tudi kot kaznivo dejanje povzročitve lažje poškodbe. Okrožno sodišče v Murski Soboti je zaradi napada Generalno policijsko upravo zaprosilo za varovanje sodnika. Če bo policija prošnji ugodila, bodo policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota poslej varovali Tivadarja, ki se je že vrnil v službo.

Boštjan Klement sicer svoje nezadovoljstvo s slovenskim pravosodnim sistemom izraža že več let na različne načine. Protestiral je že pred pravosodnim ministrstvom v Ljubljani, s sodišči pa se je srečal zaradi izsiljevanja, groženj in obrekovanja.

sodišče varovanje policija