vestnik

Po poplavah v Hrastje-Moti porušili most

Marina Vrbnjak, Andrej Bedek, 6. 8. 2020
Marina Vrbnjak
Na črno zgrajeni most so v sredo že porušili, da je voda lahko odtekla dalje v reko Muro.
Aktualno

Vročinskima rekordoma v petek in nedeljo v Pomurju je hitro sledila osvežitev s hladno in deževno fronto, ki je s seboj v ponedeljek in torek prinesla močne in obilne padavine. Ponekod v regiji je v obeh dneh padlo tudi do 70 litrov dežja na kvadratni meter.

Ker so bila tla že razmočena, vodostaji pomurskih potokov in rek pa višji, kar je imelo za posledico še dvig podtalnice, je voda v več krajih zalivala ceste in kletne prostore objektov. Torkov popoldanski močni naliv dežja je prizadel nekatera območja občin Beltinci, Murska Sobota, Rogašovci, Radenci in Križevci pri Ljutomeru. Gasilci prostovoljnih gasilskih enot teh občin so predvsem črpali meteorne vode iz stanovanjskih in drugih objektov, varovali objekte s protipoplavnimi vrečami in odstranili nekaj podrtih dreves.

poplave, hrastje-mota
Marina Vrbnjak
Na tem območju v Hrastje Moti je voda povzročila največ težav.

V občini Radenci je bilo po besedah župana Romana Leljaka pod vodo okoli 50 kletnih prostorov različnih objektov, največ na območju Hrastja-Mote. Tam je zaradi zgrajenega mostu, ki nima gradbenega dovoljenja, stoji pa na tujem zemljišču ob cesti Hrastje-Mota proti Hrašenskemu in Murskemu Vrhu, poplavilo cesto in vas, ker most, tako Leljak, ni omogočal dovolj velike pretočnosti vode. Most so včeraj že porušili, da je voda lahko odtekla dalje v reko Muro. Zaradi torkovega dogodka se je radenski župan odločil, da krajevnim skupnostim odvzame pooblastila za upravljanje z vodotoki. »Nedavno smo namenili 8000 evrov za urejanje vodotokov prav na območju Hrastja-Mote, pa očitno ni bilo vse narejeno, kot bi moralo biti. Zato sem se odločil, da se pooblastilo za upravljanje z vodotoki prenese na občino, ker imamo v občinski upravi strokovni kader, krajevne skupnosti pa so bolj ali manj politični organi,« je pojasnil župan in dodal, da so že navezali stike z direkcijo za vode, s katero bodo poskušali najti rešitev, da do tovrstnih težav ob obilnejših padavinah ne bo več prihajalo.

poplave, hrastje-mota
Marina Vrbnjak
Zaradi torkovega dogodka se je radenski župan odločil, da krajevnim skupnostim odvzame pooblastila za upravljanje z vodotoki.

poplave naliv radenci hrastje-mota