vestnik

Po prodaji lendavske Nafte Petrochem Egipčanom: Opremo bodo odpeljali, zemljišče prodali

Majda Horvat, 26. 1. 2022
Majda Horvat
Tovarna F2, v kateri je le kratek čas potekala proizvodnja formalina. Pred njo raste lipa, ki so jo posadili ob odprtju tovarne leta 2009 v znak njene okoljske ustreznosti.
Aktualno

Lokacija naj bi bila zanimiva za kovinskopredelovalno industrijo ali za logistično dejavnost.

Premoženje Nafte Petrochem v stečaju je prodano. Kupec, ki bo zanj plačal 2,8 milijona evrov, je egiptovsko podjetje RG for Supplies Export iz Kaira, ki je za izvedbo nakupa v Lendavi na naslovu stečajnega dolžnika februarja lani ustanovilo podjetje Marcus Aurelius. Direktorica tega svetovalnega podjetja in odvetnica Darja Erceg je povedala, da bo nakupna pogodba izvedena v januarju ali na začetku februarja. Potrdila je tudi, da bo kupec opremo razstavil in jo odpeljal, najprej v Egipt, nepremičnine tovarne pa bo ponudil na trgu, ker je to njegov interes že od začetka.


Po naših informacijah je nakup povezan s proizvodnjo formaldehida v Egiptu, ki poteka z opremo istega švedskega dobavitelja, kot je v Lendavi postavil tovarno formalina F2, del opreme pa naj bi prodali naprej.
F2 je bila zgrajena po najvišjih ekoloških standardih in je delala samo do stečaja Nafte Petrochem septembra 2014. Podjetje je zanjo plačalo 6,1 milijona evrov in se za naložbo zadolžilo.

39d5f4d7b1b40e6b76f5ac3c80c3663f
Vestnik.si
Nafta Petrochem

Ob tem je treba spomniti, da je s to zadnjo prodajo premoženja v stečajnem postopku povezana tudi vnovična prodaja opuščene tovarne metanola, ki jo bodo najverjetneje zdaj tudi razstavili in odpeljali, kot je že bilo v načrtu ob prvem nakupu. To tovarno je septembra 2015 prav tako v stečajnem postopku Nafte Petrochem za 5,6 milijona evrov kupila ameriška družba US Methanol Corporation. Na tej osnovi oziroma zaradi lastniške prepletenosti je imela družba Liberty Two Methanol LLC iz Delawara v ZDA predkupno pravico pri zdajšnji prodaji opreme in nepremičnin, vendar je ni uveljavljala.
Prav tako predkupne pravice ni uveljavljala Občina Lendava, ki se je tudi odmaknila od postopka, ko je dobila informacije o nadaljnjih načrtih kupca z zemljišči. Ta jo je seznanil, da se za nakup zemljišč zanimajo pomembni evropski izdelovalci iz vrst kovinskopredelovalne industrije oziroma logistične dejavnosti, ki naj ne bi zagnali ekološko problematične dejavnosti. 

nafta-petrochem lendava egipt