vestnik

Po Recku Recek? Olimpijski komite seli regijsko pisarno v Mursko Soboto

Rok Šavel, 12. 5. 2023
Mestna občina Murska Sobota
Sestanek s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije
Aktualno

Selitev regijske pisarne iz Moravskih Toplic v upravno središče statistične regije ima tudi politično plat.

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez (OKS - ZŠZ), ki ga po decembrskih volitvah vodi Franjo Bobinac, se je odločil, da bo preselil dve od petnajstih regijskih pisarn, ki doslej nista bili locirani v upravnem središču statistične regije. To sta žalska, ki se seli v Celje, in regijska pisarna, ki pokriva območje 27 pomurskih občin, s sedežem v Moravskih Toplicah, v upravljanju Občinske športne zveze Moravske Toplice in z vodjem Brankom Reckom. »Na Olimpijskem komiteju Slovenije smo o spremembi regijske ureditve precej razmišljali, a se odločili za spremembo, ker verjamemo, da nam prinaša nove priložnosti za okrepitev regijskih pisarn OKS - ZŠZ, ki bodo v prihodnje pomenile še večjo podporo razvoju športa v regiji,« pojasnjujejo v OKS in dodajajo, da je bil predlog pripravljen na osnovi analize in pogovorov s predstavniki športnih zvez in župani ter zaradi uskladitve regij OKS s statističnimi regijami.

Kateri od pomurskih županov, poleg soboškega Damjana Anželja in beltinskega Marka Viraga, ki sta se z vodstvom OKS v Murski Soboti sestala 20. marca, je bil v te pogovore vključen, ni povsem jasno. Zagotovo ne Alojz Glavač, župan moravskotopliške občine, kjer je regijska pisarna do sedaj delovala. Po novem bo regijska pisarna v Murski Soboti pod Športno zvezo Murska Sobota, ki ji predseduje Andrej Gomboši.

Odločitev o selitvi pisarne, ki je sicer v skladu s pravili OKS, čeprav ta pravijo, da lahko regijsko pisarno vodi tudi reprezentativna športna zveza v regiji, ima tudi politično razlago, ne zgolj strokovne/tehnične. Ni skrivnost, da so si leta 2019, ko je moravskotopliška športna zveza podpisala petletno pogodbo z OKS za prevzem regijske pisarne, to želeli v soboški občini. Ni ravno pomagalo tudi dejstvo, da si je bil Recek blizu s poraženim kandidatom za predsednika in nekdanjim podpredsednikom OKS Janezom Sodržnikom, s čimer je bil ob lanskih volitvah v OKS na »napačni strani«. »Predsednik Franjo Bobinac je zelo dobro povezan z aktualno politiko. To je dobro, ne bo pa dobro, ko več te ne bo in bo katera druga aktualna,« je aprila na seji sveta pomurske razvojne regije (svet regije) pomenljivo ušlo Miranu Kosu, podpredsedniku OKS, ko je z Reckom pomurskim županom predstavljal vizijo in usmeritve novega vodstva krovne športne organizacije v državi. 

efaeea2a35f474331177c965b6d43b6a
Nataša Juhnov
Branko Recek, letošnji prejemnik Bloudkove plakete, bi lahko kljub selitvi regijske pisarne iz Moravskih Toplic v Mursko Soboto začasno ostal na sedežu njenega operativnega vodje.



Pred svojevrstnim izzivom 

Predstavitev v svetu regije morda ni bila povsem zadnje Reckovo dejanje v vlogi vodje regijske pisarne OKS, saj se v Murski Soboti soočajo s svojevrstnim izzivom. Vodja regijske pisarne bo resda predsednik murskosoboške športne zveze Gomboši, a je ta zaposlen kot direktor v družbi Saubermacher Slovenija, občinska športna zveza pa mora za strokovno vodenje pisarne imenovati človeka in z njim imeti sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Če si seveda v Murski Soboti želijo, kar zagotovo si, znatnejšega sofinanciranja OKS. Kar 60 odstotkov celotnih sredstev za regijsko pisarno namreč OKS nameni pokrivanju stroškov dela in storitev dela strokovnega kadra ter za druga povračila stroškov dela, ki so neposredno vezana na realizacijo programa. Strošek dela strokovnega sodelavca je opredeljen v višini 25 evrov na uro, skupno pa lahko v OKS namenijo posamezni regijski pisarni za stroške dela in materialne stroške, ki so neposredno vezani na izvajanje posebnih razvojnih projektov OKS - ZŠZ, največ 30 tisoč evrov na leto.

Med najprimernejšimi kandidati v Murski Soboti se pojavlja Rok Brinar, ki kot profesor športne vzgoje gotovo izpolnjuje pogoje, a težava je, da je trenutno kot košarkarski trener zaposlen v okviru projekta Košarkarske zveze Slovenije in bi z njegovo prezaposlitvijo propadla že zagotovljena sredstva. Začasen izhod v sili bi tako lahko bil ravno odhajajoči vodja Recek, ki bi grel stolček do prihoda Brinarja. Kot nam je potrdil, res potekajo pogovori, da bi jim na ta način priskočil na pomoč, a da vse podrobnosti ta hip še niso dorečene.

Podpora občinam

Projekt regijskih pisarn je Olimpijski komite Slovenije (OKS) začel že leta 2003, ko so delovale štiri tovrstne pisarne. Danes je pod okriljem OKS 15 regijskih pisarn, ki zagotavljajo strokovno podporo športnim zvezam in društvom na lokalni ravni. Ta podpora je še posebej dobrodošla za tiste občine, v katerih ni ustanovljenih športnih zvez. V Pomurju je trenutno deset občinskih športnih zvez, poleg moravskotopliške in soboške bolj ali manj delujejo še športne zveze v Beltincih, Gornji Radgoni, Križevcih, Kuzmi, Lendavi, Ljutomeru, Puconcih in Rogašovcih. Aktivnosti posameznih zvez so seveda močno odvisne od kadrovskih in finančnih zmožnostih, kjer pa stanje pogosto ni ravno rožnato.

regijska-pisarna olimpijski-komite-slovenije branko-recek