vestnik

Po Sloveniji odmeva slovenska pesem

Vestnik/STA, 23. 4. 2020
Slavko Mirtič
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na dan sv. Jurija bo danes po Sloveniji znova odmevala slovenska pesem. Po dveh izvedbah projekta Vseslovensko petje s srci organizatorji letos zaradi epidemije koronavirusa vabijo k prepevanju doma. Po tradiciji oz. legendi naj bi 23. aprila sv. Jurij nosil vejico po hišah za dobro letino in zdravje, zato se jim zdi današnji dan pravi za petje.

Organizatorji projekta vabijo vse, da ob 10. uri zapojejo himno in pesem Lipa zelenela je, ostalo pa po lastnem izboru. Besedila pesmi so, kot so spomnili, na voljo na različnih spletnih straneh. Na spletni strani projekta pa je objavljena prijavnica, kamor lahko vpišejo svoje podatke vsi, ki bodo sodelovali. "Tokrat pojemo od doma. Pojemo, v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih, oziroma kjerkoli smo v danem trenutku. Zapojte v mislih ali na glas, kolikor vam v danem trenutku omogočajo razmere," so pozvali organizatorji projekta, katerega pobudnica je Matea Brečko. Kot je zapisala: "Verjamem, da je boljše sodelovanje in povezanost mogoče doseči z majhnimi koraki, ki imajo lahko na dolgi rok velik učinek. Hkrati vzgajamo novo generacijo mladih, da bodo slovenski jezik, kulturo in svojo identiteto lažje in bolje čutili."

Projekt Vseslovensko petje s srci povezuje vse generacije, vse družbene sloje, neguje slovensko kulturo in jezik, krepi nacionalno identiteto in ustvarja boljše vzdušje v družbi. Obenem se lahko s pesmijo povežejo tudi Slovenci in Slovenke, ki živijo zunaj meja. Projekt je nastal leta 2018 in je bil prvič organiziran 4. junija, piše na spletni strani projekta. Lani je projekt s častnim pokroviteljstvom podprl predsednik republike Borut Pahor, letos pa je častno pokroviteljstvo še v času svojega predsedovanja vladi prevzel Marjan Šarec, so še sporočili organizatorji.

pobuda glasba