vestnik

Po sms-sporočilu "Vsi boste aretirani!" MZZ pojasnilo napako in se opravičilo

STA, Vestnik.si, 13. 5. 2021
A. Nana Rituper Rodež
SMS, ki so ga prijeli danes tisti, ki so se prijavili na cepljenje.
Aktualno

Približno 200 uporabnikov nekaterih storitev e-uprave je v torek prejelo sms-sporočilo z vsebino "Vsi boste aretirani!". Ministrstvo za zunanje zadeve je danes pojasnilo, da je pri testiranju množičnega pošiljanja sms-sporočil za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU prišlo do napake in se prizadetim opravičilo.

Na svoje mobilne telefone je v torek približno 200 uporabnikov prejelo sms z vsebino, da bodo aretirani. Po poročanju portala MMC RTV, ki je o tem prvi poročal, so prejemniki po okoli 45 minutah na mobilni telefon prejeli še sms-sporočilo z opravičilom in pojasnilom, da je šlo za neljubi pripetljaj v okviru testiranja množičnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom.



Kot so danes sporočili z zunanjega ministrstva, so v torek testirali množično pošiljanje sms-sporočil, ki se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije uporabljalo za takojšnje sporočanje o spremembah o posameznem dogodku predsedovanja. Sporočilo je bilo namenjeno osebam, ki so prijavljene na dogodek oziroma sodelujejo pri določenem dogodku.

vila, pantovčak, mzz ministrstvo za zunanje zadeve
STA
Ministrstvo za zunanje zadeve.

"Pri testiranju pošiljanja nujnih obvestil je prišlo do napake s strani uslužbenca zaradi nepoznavanja sistema, tako glede neprimerne vsebine testnega sporočila kot določitve kroga prejemnikov obvestila. S sodelavcem je bil po dogodku opravljen pogovor," so sporočili.

Kot so dodali, so bili uporabljeni samo kontaktni podatki oseb prijaviteljev na dogodke. Sms-sporočilo je tako prejelo okrog 200 ljudi, so potrdili. Ob tej napaki so zaznali tudi tehnično pomanjkljivost, zaradi katere je bil krog prejemnikov tako širok in česar uslužbenec ni predvidel. O pomanjkljivosti so obvestili razvijalca sistema obveščanja. Kot so dodali, je bilo na vse kontakte "takoj po dogodku, ob 14.27 in ob 14.50, posredovano sporočilo z opravičilom", prejemnikom pa se, kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, ministrstvo za zunanje zadeve ponovno iskreno opravičuje.

mzz sporočilo