vestnik

Teden Rdečega križa 2023: Vse, kar delamo, delamo #izsrca

Vestnik.si, STA, 8. 5. 2023
STA
Rdeči križ Slovenije je neodvisna, humanitarna organizacija.
Aktualno

Danes obeležujemo svetovni dan Rdečega križa, ko se po svetu spominjamo vseh prostovoljcev, ki se požrtvovalno odzivajo na vse humanitarne potrebe in stiske. Začenja se tudi teden Rdečega križa Slovenije (RKS), ki poteka pod sloganom Vse, kar delamo, delamo #izsrca, s čimer po besedah predsednice RKS Mikuž želijo obeležiti "srčnost vseh nas".

"Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo iz srca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč," je zapisala v poslanici.

Svetovni dan Rdečega križa je tudi dan, ko nacionalna društva po celem svetu pripravijo številne dogodke, s katerimi poslanstva in dejavnosti predstavljajo kar največ posameznikom. V Sloveniji bodo s 56 območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami pripravili številne aktivnosti.

Na spletni strani RKS je od danes na voljo tudi seznam trgovin po celi Sloveniji, pred katerimi bodo za socialno šibkejše in ogrožene zbirali prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja ter higienske potrebščine.

V tednu RKS bo od vsake vozovnice v letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ter vsake poštne pošiljke obračunan prispevek za Rdeči križ v višini 0,17 evra. Zbrana sredstva bodo namenjena za humanitarno dejavnost RKS ter plačilo stroškov organizacije tedna Rdečega križa.

Svetovni dan Rdečega križa sicer zaznamujemo ob obletnici rojstva ustanovitelja organizacije Švicarja Henrija Dunanta. Kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji se mu je porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je 1863 uresničila v podobi Rdečega križa.

rdeči križ dan teden