vestnik

Po uvrstitvi na cede še v Francijo

Tomo Köleš, 5. 6. 2019
Marjan Vaupotič
Skupina džeZZva bo 3. julija nastopila na znanem francoskem festivalu Jazz a Vienne. 
Aktualno

Skladba prekmurskega kvarteta zajeta v novi glasbeni zbirki – Nastop na festivalu Jazz a Vienne

V zelo kratkem času je prekmurski etno jazz kvartet džeZZva prejel novi priznanji oziroma potrditvi kakovosti svojega dela. Njegova skladba Bruzel z zadnjega albuma Sintur se je pred kratkim znašla na dvojnem cedeju oziroma glasbeni zbirki Jazz 2019, ki sta ga izdala Slovenski glasbenoinformacijski center (SIGIC) in konzorcij Music Slovenia. Pesem Bruzel je peta na drugem cedeju, na zgoščenki, ki je posvečena slovenskim džezovskim ustvarjalcem, pa so med drugimi tudi Kaja Draksler Octet, Vid Jamnik, Mart, Zlatko Kaučič, Robert Jukič, Samo Šalamon, Drago Ivanuša, Gal Furlan in Kombo C.
Skupina džeZZva pa se po letu dni in mnogih koncertnih gostovanjih znova odpravlja čez meje Slovenije. Uvrstila se je namreč v program 39. francoskega festivala Jazz à Vienne, ki bo v bližini Lyona potekal med 28. junijem in 13. julijem. Oder si bo delila s svetovnimi zvezdami, kot so Ben Harper, Bobby McFerrin, Diana Krall, Parov Stelar, Hocus Pocus, Snarky Puppy, Neneh Cherry, Tom Misch, John Zorn, Manu Dibango, Chilly Gonzales, GoGo Penguin in mnogi drugi. »Lani smo nastopili v sloviti dvorani La Corbusier v Firminyju in tam je prišlo do povezave. Očitno so nas slišali pravi ljudje na pravem mestu in prišlo je vabilo za letošnji festival,« je povedal kitarist Iztok Rodež. »Za skupino, kot smo mi, ki je v širšem merilu praktično popolnoma neznana, je to posebna potrditev tega, kar delamo. V program smo se uvrstili izključno zaradi glasbe. Na festivalu Jazz à Vienne bomo nastopili z našim sladkim izborom skladb, ki smo jih izdali na treh zgoščenkah džeZZva, Live From The Hidden Courtyard in Sintur. Gre za avtorski program, ki ga v glavnem izvajamo na koncertih v različnih kombinacijah.«
Skupina džeZZva, ki jo sestavljajo še Dejan Berden, Tadej Kampl in Miran Celec, bo na festivalu nastopila 3. julija, isti večer kot Chick Corea s svojim bendom, na osrednjem odru.
džezzva