vestnik

Po zaslugi občanke in električarja imajo štorklje novo gnezdo

Vestnik, 30. 5. 2019
Dopps
Gnezdo je padlo na tla 
Aktualno

Kot so sporočili iz pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), se je v Apačah odvila žalostna zgodba, povezana s tamkajšnjimi štorkljami, ki pa bo, kot kaže, lahko imela srečen konec po zaslugi občanke Helene Kraupner in Marka Bračiča, delovodje v podjetju Elektro Maribor.

Kraupnerjeva je včeraj DOPPS obvestila, da je v Apačah padlo na tla štorkljino gnezdo. Štorklje so si gnezdo že pred leti zgradile na železno konstrukcijo ob dimniku nad trgovino Mercator. Gregor Domanjko iz DOPPS se je odpravil v Apače in se skupaj s Kraupnerjevo povzpel na streho trgovine Mercator, da bi ugotovil, ali so štorklje že imele mladiče in ali je morda kakšen preživel padec na tla.


Mladiču so pojedli oči
Preden sta se lotila reševalne akcije sta ob dimniku našla kadaver štorkljinega mladiča, ki je bil izvržen iz gnezda pred nekaj dnevi, saj so mu žuželke in druge živali že pojedle oči. Hkrati sta ob ostankih gnezda našla še večjo lupino jajca. Po približno eno uro dolgem odstranjevanju gnezdilnega materiala v dežju sta ugotovila, da štorklje očitno niso imele mladičev, saj jih pod ostanki gnezda nista našla.

8477665793eb9fc94b475b96f0d1688d
Dopps
Člani DOPPS so posredovali na kraju nesreče


Medtem se je Kraupnerjeva z Bračičem dogovorila, da bodo električarji ob trgovini namestili visok lesen drog, skupaj s podstavkom za gnezdo, kar so tudi storili. Štorklje so gnezdo na novi lokaciji, ki je približno pet metrov oddaljena od dimnika, na katerem so prej gnezdile, že sprejele. Zaključna dela pa so ves čas spremljale na mestu starega gnezda.

7d368ffd87707ed61ff6d14b51e4b736
Dopps
Dobri uslužbenci Elektra Maribor so priskočili štorkljam na pomoč


bd76200b7a7cdb052523353f34390013
Dopps
Štorklje opazujejo postavljanje novega droga za gnezdo

dopps