vestnik

Pobuda, da bi lendavski dom starejših poimenovali po Marii Pozsonec

M.H., 19. 2. 2020
Nataša Juhnov
Dom starejših Lendava.
Aktualno

Predlog je podal svetnik Ferenc Horvath. Poimenovanje v čast in spomin na delo in lik nekdanje narodnostne aktivistke, ki je pomagala vsem ljudem

Občinski svet Občine Lendava se bo na današnji seji seznanil s pobudo svetnika Ferenca Horvatha o poimenovanju lendavskega doma starejših po Marii Pozsonec. Kot je predlagatelj navedel v dopisu, ima Dom starejših občanov Lendava pomembno vlogo ne le za stanovalce doma, ampak tudi za njihove družinske člane, ter nasploh v življenju občine Lendava in pomurske madžarske skupnosti. Pri gradnji doma in oblikovanju njegove okolice je Maria Pozsonec, častna občanka, nekdanja poslanka narodnosti v Državnem zboru in podžupanja Občine Lendava, odigrala pomembno vlogo, še navaja predlagatelj, še vedno pa je tudi živ spomin nanjo. Lendavski dom starejših je prve stanovalce  sprejel novembra 1994. Umrla je namreč aprila 2017. "V duhu tega predlagam, da občinski svet Občine Lendava naredi potrebne korake za to, da bi Dom starejših Lendava v čast Marie Pozsonec nosil njeno ime," je še zapisal. Pobuda je usklajena z njeno družino, sinom Robertom Požoncem, ki jo podpira.

Maria Pozsonec
Arhiv Vestnika
Občinski svet Občine Lendava se bo na današnji seji seznanil s pobudo svetnika Ferenca Horvatha o poimenovanju lendavskega doma starejših po Marii Pozsonec.

Direktor doma Franc Špilak s pobudo o poimenovanju ni bil seznanjen, prav tako ne pozna samega postopka za spremembo imena, saj o tem odloča ustanoviteljica doma, to pa je država.

mária-pozsonec dom-starejših-lendava poimenovanje