vestnik

Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu

Vestnik, 25. 6. 2021
Bobo
Gneča na avtocesti.
Aktualno

Agencija za varnost prometa opozarja na varno udeležbo v prometu. Ker bo gostota prometa v teh dneh povečana, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita, pa tudi zaradi vremenskih razmer, ki lahko vplivajo na vozne sposobnosti, morajo biti udeleženci v prometu še bolj previdni in voziti defenzivno.

Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu, opozarjajo pri Agenciji za varnost prometa, in svetujejo vsem voznikom, naj upoštevajo prometna pravila in razmere na cesti ter naj bodo še posebej pozorni na pešce, kolesarje in motoriste, posebno pozornost pa naj namenijo najmlajšim, da bodo v prometu varni. 

80527773fcc9e7b3bbbfc4c14ecb97ce
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Ker so pred vrati tudi dopusti, svetujejo, naj bo pot dobro načrtovana, delovanje vozila pa brezhibno. Pred odhodom na pot je treba preveriti še razmere na cesti in morebitne cestne zapore, prav tako veljavnost dokumentov za morebitno prehanjanje meje ter epidemiološko stanje na območjih načrtovane poti. Tudi prtljaga naj bo v vozilo zločena pravilno in varno pritrjena, zagotovljena pa mora biti dobra preglednost skozi vsa okna in ogledala. 

Tudi na poti je pomembno, da smo med vožnjo strpni, da prilagodimo hitrost vožnje razmeram na cesti, da upoštevamo varnostno razdaljo, da vozimo trezni in med vožnjo ne uporabljamo mobilnega telefona. Ob daljši vožnji je treba poskrbeti tudi za redne postanke. "V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara," še svetujejo. 

motor, motorist, motoristi, cesta
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Posebna pozornost je namenjena tudi motoristom in kolesarjem. Prvim svetujejo, naj pred potjo zagotovijo, da motor deluje brezhibno, naj preverijo stanje pnevmatik ter delovanje zavor in luči, poskrbijo naj tudi za ustrezno zaščitno opremo. 

Kolesarjem svetujejo, naj bodo na cestah kar najbolj pozorni, naj ne uporabljajo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, naj vozijo zmerno in hitrost prilagodijo razmeram v prometu. 

agencija-za-varnost-prometa varno-na-pot