vestnik

Razkrito, kdo bo s svojo umetnostjo oživil skrite kotičke Murske Sobote

I. B., 10. 9. 2024
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Jeseni bodo v Murski Soboti nastali novi grafiti, Petja Kolenko bo z njimi popestrila železniški podhod v Bakovski ulici.

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je v letošnjem poletju objavil umetniški natečaj Oživimo skrite mestne kotičke. Z njim je zainteresirane vabil k oddaji idej za oživitev podhoda pod železniško progo ob gramoznem parkirišču v Bakovski ulici z grafiti. Prijave so zbirali do konca julija, pred dnevi pa je komisija obravnavala dva prejeta predloga. Kot je na naše poizvedovanje odgovorila vodja kabineta župana Mestne občine Murska Sobota Vida Lukač, je komisija na osnovi temeljite obravnave soglasno sprejela sklep, da se izbere predlog avtorice Petje Kolenko. 

Avtorica zmagovalnega predloga je likovna pedagoginja in ustvarjalka, ki ustvarjanje aktivno in zavzeto širi po domači, pomurski regiji. »Aktivna je na številnih področjih kulture in likovne ustvarjalnosti, med katero sodijo tudi stenske poslikave oziroma mural. Izkušenj s tega področja Petji ne primanjkuje, saj ima za sabo že kar nekaj poslikav. Primere teh je priložila prijavi za natečaj poslikave podhoda,« je zapisala. Nadaljevala je, da kreacije Kolenkove krasijo številne lokacije v Pomurju, drugod po Sloveniji in v tujini. »Med drugim je poslikala fasado mladinsko-kulturnega kluba Trainstation v Kranju, avlo mladinskega centra ter hostla v Žalcu, teraso bara Vaška terasa v Fikšincih na Goričkem, fasado zabojnika z ulično hrano Iskreno gostinstvo v Ljutomeru ter ustvarila številne projekte v zasebnih nastanitvah.«



Kot je poudarila Lukačeva, avtorica ustvarja v živih barvah, upodablja različne vzorce ter oblike, ki dajo vtis igrivosti, živahnosti in so tako zanimivi mlajši kakor tudi starejši generaciji. »Sam predlog poslikave je dekorativnega pomena, kar ne vzbuja nelagodja ali neprijetnosti, temveč vsako lokacijo ali prostor oživi in mu doda živahnost. Njen način dela omogoča, da je predlog oziroma idejo mogoče prilagoditi na najrazličnejše formate.« Komisija je ocenila, da bi poslikava v pestrih, živahnih barvah pomenila bistveno obogatitev javnega prostora. 


Izvedba je načrtovana jeseni, mestna občina pa tudi v prihodnje načrtuje pripravo natečajev za druge podobne javne površine. Menijo, da bo izvedba te poslikave spodbudila ideje drugih ustvarjalcev.

umetnost grafiti zavod-za-kulturo,-turizem-in-šport murska-sobota